Arama

Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek

Abdülhamid, Osmanlı tarihinde belki de en çok merak edilen padişahlardan biri. Osmanlı Devleti'nin 34'üncü padişahı olan Sultan II. Abdülhamid, dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmış, Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunmuş ve dindar bir yaşam sürmüştü. Çok yönlü bir eğitimden geçmiş, adaletle yönetilen siyaset anlayışını benimsemiş, diğer ülkelere karşı başarılı bir diplomasi yürütmüştü. 33 yıl süren saltanatı süresince değişen sadece Abdülhamid Han'ın silüeti değildi! İleri görüşlülüğü, dehası, cesareti, yenilikçiliği ve adaletiyle bugünümüze kılavuz oldu. İşte, Sultan Abdülhamid'in hayatına dair ilginç gerçekler...

  • 11
  • 33
DÜZENLİ BİR ÇALIŞMA PROGRAMI UYGULARDI
DÜZENLİ BİR ÇALIŞMA PROGRAMI UYGULARDI

◾ Ölünceye kadar her sabah ılık su ile duş yapmayı alışkanlık haline getirmişti. Jimnastiğe meraklı olup kılıç kullanma ve tabanca atmakta mâhir idi. Batı müziğinden, opera ve tiyatrodan hoşlanırdı.

◾ Çalışmayı sever ve düzenli bir program uygulardı. Devlet işlerini her şeyin üstünde tutar ve önemli haberler alındığında uykusundan dahi uyandırılmasını isterdi. Devlet işlerinde değişik karakterdeki kimselerden faydalanmayı iyi bilir ve onlara mizaçlarına uygun hizmetler verirdi.

  • 12
  • 33
DİNDAR VE HAYIRSEVER OLUŞUYLA BİLİNİRDİ
DİNDAR VE HAYIRSEVER OLUŞUYLA BİLİNİRDİ

◾ Sultan Abdülhamid halifelik makamına yakışır iffet, haysiyet, vakar ve namus timsali bir kimse idi. Dindardı, hayır yapmasını severdi. Kan dökülmesinden asla hoşlanmazdı.

◾ 33 yıllık saltanatı süresince imzaladığı ölüm fermanlarının sayısı birkaç taneyi geçmez. Kimsenin rızkına mâni olmak istemez, yurt dışına kaçan veya sürgüne gönderilen siyasî muhaliflerine dahi maaş bağlatırdı.

Sultan II. Abdülhamid'in Türkçeye tercüme ettirdiği eserler

  • 13
  • 33
MAZLUMLARA YARDIM ELİNİ UZATTI
MAZLUMLARA YARDIM ELİNİ UZATTI

◾ Sultan Abdülhamid, Endonezya'dan Doğu Türkistan'a, Yemen'den Güney Afrika'ya kadar bütün mazlumlarının yardımına koştu, bütün mazlumlara el uzattı.

  • 14
  • 33
ABDÜLAZİZ’İN ‘İNTİHAR’ GÖRÜNÜMLÜ ÖLÜMÜNE ŞAHİT OLDU
ABDÜLAZİZ’İN ‘İNTİHAR’ GÖRÜNÜMLÜ ÖLÜMÜNE ŞAHİT OLDU

◾ İlk dış borcunu 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında alan Osmanlı Devleti, 1875 yılında borçlarını ödeyemez duruma gelince önce Balkanlarda isyan çıktı ardından İstanbul'da asayiş bozuldu.

◾ II. Abdülhamid, 1876'da Sultan Abdülaziz'in önce tahttan hâl' edilmesine, sonrasında ise "intihar" görünümlü ölümüne şahit oldu.

  • 15
  • 33
34'ÜNCÜ PADİŞAH VE 113'ÜNCÜ İSLAM HALİFESİ
34’ÜNCÜ PADİŞAH VE 113’ÜNCÜ İSLAM HALİFESİ

Abdülaziz'in ardından tahta geçen ağabeyi V. Murad, üç ay sonra "ruhsal çöküntü yaşadığı" ve "akli rahatsızlığının artması" nedeniyle tahttan indirildi. Bu süreçte, meşrutiyet yanlısı Mithat Paşa ve Sadrazam Mütercim Rüştü Paşa, Şehzade Abdülhamid'i ziyaret ederek meşrutiyetin ilanı konusunda anlaştılar. V. Murad, hâl' fetvası ile tahttan indirildi ve Çırağan Sarayına hapsedildi.

◾ O tarih, Sultan II. Abdülhamid Han için de bir milat olacak ve 31 Ağustos 1876'da cihan imparatorluğunun padişahı ve halifesi olarak tahta çıkacaktı. Sultan II. Abdülhamid Han, dünyanın en buhranlı döneminde, üç kıtaya hükmeden büyük bir imparatorluğun başına geçmişti.

Kızının gözünden Sultan II. Abdülhamid

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN