Cumhuriyet tarihinin ilk tırmanışını yapan Osman Şevki Uludağ
Çok yönlü biri olan Osman Şevki Uludağ, hekim, bestekâr, tarihçi ve siyasetçiydi. Keşiş Dağı'na çıkarak Cumhuriyet tarihinin ilk tırmanışını gerçekleştirdi ve böylece Uludağ'ın da isim babası oldu. Osman Şevki'nin tarihimizdeki ilkleri yalnızca bununla sınır değildi. Gerek hekimlik gerekse sanatsal anlamda birçok başarıya imza attı. Türk musikisinin ilgası dönemlerinde, milli sanatımızı savunan konuşmalarıyla tanındı. İşte her yönüyle Osman Şevki Uludağ...
Tıp mektebinde öğrenciyken arkadaşlarıyla kurduğu küçük bir grupla başlayan fasıl meşkleri, onun mûsiki çalışmalarının başlangıcını teşkil etti. Mûsiki çalışmalarını öğrenimiyle birlikte sürdürmüş, bir süre Mekteb-i Tıbbiyye'deki mûsiki topluluğunu yönetti. Kendisi tıbbiyeden mezun olduğunda yirmi dört faslı ezbere bildiğini söyler.
Düşüncelerini açıklıkla ifade eden Osman Şevki, İlk Devlet Konservatuvarının kabulü esnasında Türk Musikisi'nin de ders olarak okutulması gerektiğini söyledi. Bu bahiste ateşli tartışmalara girerek Türk müzik tarihinde dikkat çeken bir kişilik olarak öne çıktı. Milletvekilliği döneminde meclis müzakereleri esnasında Türk mûsikisini savunan konuşmalarıyla tanındı.
İstiklâl Marşı'nın günümüzde icra edilen Osman Zeki Üngör'e ait bestesinin "Carmen Silva" adlı bir şarkıdan, Cemal Reşit Rey'in bestelediği Cumhuriyet Onuncu Yıl Marşı'nın Jean Jacques Rousseau'nun "Le Devin du Village" adlı operasından alındığını, dolayısıyla bu marşların millî olmadığını öne sürdü. Müzikte de üretken ve meraklı olan Uludağ Aydın yöresinden derlediği "Genç Osman" adlı türkü haricinde bir kısmının güftesi kendisine ait 120'ye yakın eser besteledi.