Arama

Habbab bin Eret kimdir? Habbab bin Eret’in hayatı…

Habbab bin Eret, İslam'ı kabul eden ilk on sahabeden biriydi. Müslüman olduğu için müşrikler tarafından pek çok cefa görmüş; kızgın taşlar üzerinde yatırılarak işkencelere maruz kalmıştı. Okuma yazma bildiği için yeni nazil olan ayetleri Müslümanlara öğretmiş, bu yolla Hz. Ömer'in İslam ile tanışmasına da vesile olmuştu. Medine'ye hicret eden ilk muhacirlerden olan Habbab, Peygamberimizin katıldığı bütün savaşlara iştirak etmişti. Peki, Habbab bin Eret kimdir? Habbab bin Eret'in yaşadığı hangi olay üzerine Kur'an-ı Kerim'den hangi ayetler nazil olmuştur? Habbab bin Eret'in hayatı…

  • 7
  • 13
MEDİNE’YE HİCRET EDEN İLK MUHACİRLERDENDİ
MEDİNE’YE HİCRET EDEN İLK MUHACİRLERDENDİ

İlk muhacirlerden olan Habbâb, Medine'ye hicret edince Mikdâd bin Amr gibi bazı bekâr Müslümanlarla birlikte Külsûm bin Hidm'in evine misafir oldu ve Külsûm'ün Bedir Gazvesi'nden önce vefatına kadar onun evinde kaldı.

Daha sonra diğer kimsesiz muhacirlerle birlikte Sa'd bin Ubâde'nin evine geçti.

HZ. ZEYD VE ESİRLİKTEN EMİRLİĞE YÜKSELEN YAŞAMI

  • 8
  • 13
PEYGAMBERİMİZİN ÖLÜMÜNDEN SONRA KUFE’YE YERLEŞTİ
PEYGAMBERİMİZİN ÖLÜMÜNDEN SONRA KUFE’YE YERLEŞTİ

Resûlullah, muhacirlerle ensar arasında kardeşlik bağı kurduğu zaman Habbâb'la Cebr bin Atîk'i kardeş yaptığını açıkladı. Habbâb'ı Hırâş bin Sımme'nin âzatlısı Temîm ile kardeş yaptığı da rivayet edilmektedir.

Başta Bedir olmak üzere bütün gazvelere iştirak eden Habbâb Resûl-i Ekrem'in vefatından sonra Kûfe'ye yerleşti.

  • 9
  • 13
İSLAM FETİHLERİNE KATILDI
İSLAM FETİHLERİNE KATILDI

İslam fetihleri sırasında Irak seferlerine katıldı. Sıffîn ve Nehrevan savaşlarında bulunduğu yolunda daha çok Şiî kaynaklarında yer alan rivayetleri kabul etmek mümkün değildir. Zira Habbâb hayatının son yıllarında bu savaşların cereyan ettiği tarihlerde ağır bir hastalığa yakalanmıştı.

Resûlullah yasaklamamış olsaydı çektiği ıstırap yüzünden ölmeyi temenni edeceğini söylerdi.

  • 10
  • 13
YOKLUK İÇİNDE YAŞAYIP ÖLEN ARKADAŞLARINA İMRENİRDİ
YOKLUK İÇİNDE YAŞAYIP ÖLEN ARKADAŞLARINA İMRENİRDİ

Fetih yıllarında yaşayan Müslümanlarla birlikte Habbâb da rahata ve servete kavuştuğu için mükâfatlarının dünyada verilmiş olabileceği endişesiyle huzursuzluk duyar, yokluk içinde yaşayıp ölen arkadaşlarına imrenirdi.

Kendisi için hazırladığı kefen bezine bakar, Hz. Hamza ve Mus'ab bin Umeyr gibi sahâbîlere bir kefen bulamadıkları günleri hatırlayarak hüzünlenirdi.

  • 11
  • 13
657 YILINDA KUFE’DE YAŞAMINI YİTİRDİ
657 YILINDA KUFE’DE YAŞAMINI YİTİRDİ

Habbâb bin Eret, 657 yılında 73 veya 63 yaşlarında olduğu halde Kûfe'de vefat etti. Onun 640 yılında Medine'de öldüğü ve cenaze namazını Hz. Ömer'in kıldırdığı rivayeti doğru değildir. O zamana kadar Kûfe'de cenazeler evlerin avlusuna defnedildiği halde Habbâb vasiyeti üzerine şehir dışına gömüldü.

Daha sonra da Kûfe'de vefat edenler Habbâb'ın yanına defnedilmiş ve mezarının bulunduğu yer kabristan haline gelmiştir. Hz. Ali Sıffîn Savaşı'ndan dönünce Habbâb'ın kabrine giderek cenaze namazını kılmıştır.

CENNETLE MÜJDELENEN SAHABE EBU UBEYDE

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN