Muhammed Mursi: ‘Dinimi dünyalığa satmayacağım’ diyen Müslüman lider
Muhammed Mursi, Mısır halkının demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk cumhurbaşkanıydı. Sisi yönetimindeki ordu, Mursi hükümetini darbe ile devirmiş; ülkenin meşru cumhurbaşkanı Mursi, hakkında açılan davalarda 'idama' mahkum edilmişti. 17 Haziran'da şehit olan Mursi, "Mısır'ın özgür halkına benden selam söyleyin. Onlara deyin ki, Mursi sonuna kadar direnecek. Dinimi dünyalığa satmayacağım" sözüyle hafızalara kazındı.
📌 2011 yılındaki ayaklanmaya muhalif olarak destek veren Muhammed Mursi, Haziran 2012'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 51,73'ünü alarak Mısır cumhurbaşkanlığı görevine geldi.
📌 24 Temmuz 2012'de Mursi'nin cumhurbaşkanlığını kazandığı resmen açıklandı ve Mursi, 30 Temmuz 2012'de yemin ederek görevine başladı.
📌 Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin başkanlığını da yapan Mursi, 2000-2005 yılları arasında Mısır parlamentosunda milletvekilliği yapmıştı.
📌 Makine mühendisi olan Muhammed Mursi, evli ve 5 çocuk babasıydı.
📌 İktidarı süresince çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya kalan Mursi, Mübarek'in kalıntılarını kaldırmak için mücadele ederek radikal kararlar aldı. Daha fazla siyasi katılım ve işbirliği için tüm çevrelere diyalog çağrısında bulundu.
📌 Birçok konuda yargı engeline takılan Mursi için Mübarek taraftarları protesto gösterileri düzenledi. Başlarda bazı İslamcı gruplar ile laik, liberal sol kesimler arasında bir anlaşmazlık çıktı.
📌 Görevinin ilk yılından itibaren Mursi için itibarsızlaştırma çalışmaları başlatıldı. Tahrir Meydanı Mursi'yi istemeyen bazı grupların gösterilerine sahne oldu.
📌 Yeni anayasa taslağı yazmakla görevli kurucu meclisin çalışmalarını tamamlamasıyla 1 Aralık 2012'de Anayasa Referandumu'na gidileceği, 15 - 22 Aralık tarihlerinde iki aşamalı olarak yapılacağı bildirildi. Karar üzerine farklı gruplar tarafından karşılıklı gösteriler düzenlendi.
📌 Referandum, ilk aşamada yüzde 57 ikinci aşamada ise yüzde 64 oy oranında "evet" ile kabul edildi. 2013 yılında Mursi'ye karşı alınan tavır daha da keskinleşti.
📌 Mübarek'in devrilme sürecine ev sahipliği yapan Tahrir Meydanı bu kez Nisan 2013'de Mursi karşıtlarının gösteri alanı oldu. 30 Haziran 2013 tarihindeki muhaliflerin kitlesel protestoları darbeye ulaşan yolun son adımı oldu.