Sadece sanatın sözü geçen sohbet meclisi 'Baykara'
Otuz yedi yıl saltanat süren Hüseyin Baykara, Timur soyundan gelen hükümdarlardan biriydi. Devlet işlerinden artakalan zamanını sanat ve edebiyat adamlarıyla sohbete ayırırdı. Öyle ki bu sohbetler zamanla "Baykara meclisi" olarak adlandırılmaya başladı. Peki, "Baykara meclisi"nin kuralları neydi?
◾ Fatih Sultan Mehmet, aynı zamanda Hüseyin Baykara döneminin önemli edebiyatçılarından olan Molla Cami, Ali Şir Nevai ile mektuplaşmış hatta Ali Şir Nevai'yi İstanbul'a davet etmişti.
◾ Osmanlı ile Timur arasındaki bu olumlu ilişki II. Bayezid döneminde de devam etti. Bunun en önemli delili, Molla Cami'nin II. Bayezid için yazdığı kasidedir. Buna karşılık Sultan Bayezid, Molla Cami'ye her yıl beş bin akçe gönderiyordu.
◾ Hatta şair Behişti'nin Baykara'nın ricası üzerine Sultan Bayezid tarafından affedildiği dönemin tezkirelerinde yazılıdır.
◾ 1506 yılında vefat eden Hüseyin Baykara'nın Meclisü'l-Uşşâk adlı bir eseri ile bir divanı bulunur.
◾ Cami, medrese, kervansaray gibi dini müesseselerin yapımına önem veren Hüseyin Baykara, zengin gelirleri olan toprak ve binaları buralara vakfederdi.
◾ Kendinden önceki sultanlar gibi şehrin imarına önem veren Baykara, Şifahane adlı tıp okulunun yanında Nimatabat Medresesi, Hoca Ali Muvaffak imareti, Sultan Hüseyin'in Hiyaban'daki Ziyaratgah Cami'ni yaptırdı.
◾ Bağ-ı Sebz, Bağ-ı Sefid, Bağ-ı Zağan gibi eski saraylara ek olarak Bağ-ı Cihanara sarayını yaptırdı. Dönemin tarihçileri burada her türlü ağaç ve çiçeğin yetiştiği bilgisini verdiler.