Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim kimdir?
Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim, ülkemizde hadis usulü ve tarihi denilince akla gelen ilk isimlerdendi. Mehmet Akif Ersoy, Naim Bey'i "ashaptan sonra en sevdiği kişi" olarak tanımlardı. Peki, Mehmet Akif ile gerçekleştirmek istedikleri büyük proje neydi? Babanzade Ahmed Naim ve Yahya Kemal neden tartıştı? Ahmed Naim nasıl vefat etti?
Ahmed Naim, İslam birliği ve kardeşliği konusunda çok titiz ve dikkatliydi. Bu birliğe zarar verme ihtimali bulunan her harekete karşı çıktı. Türkçülük akımlarının yanında İslam birliği açısından sakıncalı bulduğu Arap İttihat Kulübü'nü de şiddetli bir şekilde tenkit etti.
Kavmiyet ve cinsiyet davası gütmeyi İslâm'ın varlığı için kanser kadar tehlikeli buldu, bunu "yabancı bir bid'at", "Frenk hastalığı" olarak nitelendirdi ve bu davanın faydalı ve zararlı taraflarını Kuran ve sünnete dayanarak izah etti.
1933 yılında yapılan 'üniversite reformu' adı altında Darülfünun'un lağvedilmesiyle Ahmed Naim açıkta bırakıldı, emekliye ayrılmak zorunda kaldı.
1926 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından teklif edilmesi üzerine hazırlamaya başladığı Tecrid-i Sarih Terceme ve Şerhi çalışmalarını sürdürürken 13 Ağustos 1934'te evinde öğle namazını kılarken secdede vefat etti.
Mısır'da iken vefat haberini alan yakın dostlarından Mehmet Akif'in, "Naim'in vefat haberi üzerime dağ gibi yıkıldı, hanümanım yıkıldı da altında kaldım gibi oldum" dediği rivayet edilir.
Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim'in kabri Edirnekapı'da Mehmet Akif'in hemen yanındadır.
Sizi her neden nehy edersem ondan içtinap ediniz. Size her neyi emredersem kudretiniz yettiği kadar yapınız (da nasıl yapacağınızı sormayınız). Zira sizden evvelki (ümmet)leri helak eden ancak onların çok çok sormaları ve peygamberlerine muhalefet etmeleri olmuştur."
(Kırk Hadis, no. 9)
Rasûlullah (sav) hazretleri şöyle buyurdu: "(Abdest veya sâir) temizlik imanın yarısıdır." (Kırk Hadis, no. 23).
Bu hadisin Arapça metninde "(abdest veya sâir)" ibaresine karşılık gelecek bir şey zikredilmemiştir. Ancak Ahmed Naim burada kastedilen şeyin abdest ve sâir temizlik olduğunu ("Allah imanınızı boşa çıkaracak değildir", el-Bakara 2/143) ayetinden istidlal ederek çıkarmış ve tercümeye derç etmiştir.