Hamas neden İsrail'e karşı harekete geçti?
7 Ekim 2023 tarihinde, Filistinli direniş örgütü Hamas, İsrail genelinde büyük bir askeri operasyon başlattı. Hamas güçleri Gazze Şeridi'nden İsrail'in yerleşim bölgelerine sızarak roket saldırılarıyla hedef aldı. Bu saldırılar, Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirildi. Ancak, Hamas'ın neden şimdi böyle bir operasyon başlattığı sorusu önemliydi. Sizler için Hamas'ın bu harekatının detaylarını araştırdık.
🔸 İsrail'in işgaline karşı yıllardır süren mücadelede, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir operasyon olmuştur "Aksa Tufanı Harekatı". Hamas birliklerinin hemen hemen hepsinin eş zamanlı olarak yürüttüğü ve ekstra titizlikle gösterdiği harekat, 20 dakika içinde 5 bin civarında roketle İsrail'in güneyindeki şehirlerine atış yapılmasıyla başladı. Aynı anda bir kısım Hamas askeri, İsrail'e karadan ve planöre benzeyen basit düzeneklerle havadan sızma gerçekleştirdi. Hamas, İsrail'i beklenmedik şekilde zora sokmuştur.
🔸 Peki ama neden 7 Ekim tarihi seçildi? Hamas'ın bu büyük saldırısı, 1973 yılında gerçekleşen Yom Kippur Savaşı'nın 50. yıl dönümüne denk geldi. Bu savaşta, Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap ülkeleri, İsrail'e karşı büyük bir sürpriz saldırı başlatmıştı. Savaşın patlak verdiği tarih, Yahudi dini bayramı Yom Kippur'un kutlandığı tarihlerdeydi. Arap ülkelerinin beklenmedik saldırısına karşı İsrail ilk şoku atlattıktan sonra savaşı kesin bir zaferle sonuçlandırdı. Dünkü saldırı, ayrıca Yahudiler için kutsal olan Şabat gününde gerçekleşti.
🔸 Şabat dini günü nedeniyle İsraillilerin evlerinde olduğu bir sürece denk gelen saldırının zamanlaması anlamlıdır. Şabat gününde İsrail'de çalışmaya ara verildiği biliniyor. "Yer ve göklerin altı günde yaratıldığı, yedinci günde dinlenilmesi gerektiği, aksi bir davranışın en kötü ölümü gerektirdiği inancı" nedeniyle İsrailli Yahudiler Şabat günü ibadet ediyorlar ancak çalışmıyorlar.
🔸 ABD ve Avrupa ülkelerinden İşgalci İsrail'e destek açıklamaları ardı ardına yapılırken, Çin ve Rusya'dan müzakere yoluyla çözülmesi için çağrıda bulunulduğu görüldü.
🔸 Türkiye Dışişleri Bakanlığından gelişmelere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı bildirilirken "Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanılmıştı.
🔸 Kanada, Yunanistan, Bulgaristan, Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Romanya, Litvanya, Malta, Letonya, Estonya, Ukrayna, Gürcistan ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki göstererek, İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.