Alev Alatlı: "Kurtuluş, okumak. Nefes almadan, günde 3 saat 5 saat okumak"
Ülkemizin sayılı münevverlerinden Alev Alatlı ile Fikriyat ekibi olarak, Hollywood'dan Voltaire'e kadar uzanan, okurken aynı zamanda düşündüren bir mülakat gerçekleştirdik. Alatlı'nın gençlere verdiği tavsiyeler özellikle altı mutlaka çizilmesi gereken, önemli mesajlar içeriyor. "Bilginin bir adım sonrası, geleceğe uzanan projeksiyon yapmayı kolaylaştırır" diyen Alatlı, "kurtuluşun okumak"ta olduğunu vurgulayarak; "unutmayın, tabiat kanunudur: bir çiçek varsa mutlaka bir çiçek daha vardır" cümlesiyle bizi düşünce denizine doğru yolculuğa çıkarıyor. Sizleri bu özel içeriğimizle baş başa bırakıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızda içeriğimizle ilgili ufak bir sürprizimiz de olacak. Keyifli okumalar dileriz.
⬛ Aydın Despotizmi kitabınızda, "Gerçek bir aydın, insanın yeryüzündeki serüvenini izleyebilecek donanıma sahip olan kişi demektir." diyor ve ilave ediyorsunuz, "Hayat, idrak basamaklarını tırmananlar için sürekli duyarlılık yolculuğudur." Bu bağlamda bizler yazdıklarınız ve konuştuklarınızla sizin gerçek bir aydın olduğunuza şahitlik ediyoruz. Peki, siz ülkemizdeki "Aydın Despotizmi"ni nasıl değerlendiriyor ve size yöneltilen eleştirileri nasıl algılıyorsunuz?
🔴 Keşke nitelikli, mantıklı, zengin eleştiri yönetilse de aydın insanlara yakışır münakaşa, münazara, nasıl derseniz artık, yürütebilsek. Benim hüznüm her gün indirgenmekle karşı karşıya kalma ihtimali. Sosyal medyanın marjinal olduğunu ummak istiyorum, yoksa ölmüşüz de ağlayanımız yok.
Alev Alatlı'nın "Nasihatname" serisi hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayın
⬛ Kavramlar sizin için çok önemli. Bir meselemizin olması kendi kavramlarımızdan geçiyor. Modernleşme dönemimizde elimizden kavramlarımızın alınması sizce bizi diğer anlayışların rahatça müdahale edebileceği bir noktaya mı taşıdı, kaç yıldır niçin baharı Batı'dan bekliyoruz kıymetli Hocam?
🔴 Asgari 300 yıldır. Hiçbir zaman gelmeyecek olan Godot'yu bekler gibi bekliyoruz.
Godot kimdir?
Samuel Beckett'in klasikleşmiş eseri. Kitapta eylemsiz, varoluşsal sancılar çeken iki karakter ne olduğu meçhul olan "Godot" kavramını bekler.
Alev Alatlı'nın "Her yasal olan hak helal değildir" konuşmasını dinlemek için tıklayın
⬛ Siz bu toprakların yetiştirdiği gerçek bir münevversiniz. Maziye bakınca iki gün öncesini değil beş asır öncesini görüyor ve fikirlerinizi o mesuliyetin altında süzerek dile getiriyorsunuz. Sizce Sevgili Hocam, geçmişimizden kalkarak bir istiklal oluşturabileceğimizi Batılılar biliyor mu ya da bir çiçek biz de bahar fikri oluşturabilir mi?
🔴 Bizi bizden daha iyi tanıdıklarından şüphe etmeyin. Moskova'da, sıradan bir kafede, Rus doktora öğrencisinin Şeyh Şamil diskurunu bir dinleseniz. Ya da California Üniversitesinde dokuz dil konuşan Prof. Dan Slobin'in Türkçe'nin matematik dili olduğunu anlatmasını. Bilginin bir adım sonrası, geleceğe uzanan projeksiyon yapmayı kolaylaştırır. Nereye varabileceğini kestirebilirsiniz. Ya önünü kesersiniz veya teşvik edersiniz. Her hâlükârda unutmayın, tabiat kanunudur: bir çiçek varsa mutlaka bir çiçek daha vardır.
Diskur ne demek?
Söylev, nutuk anlamına gelir.
Alev Alatlı'nın "Batı Umurumda Değil" konuşmasını okumak için tıklayın
⬛ Gençler için artık yabancı dil eğitimi basit bir husus haline geldi. Anaokullarında başlayan İngilizce öğretimi, medya ve oyunlar arayıcılığı ile gençler için basit bir mesele halini aldı. Siz bir defasında "Türkçe duyarlılığını doğru yere konumlayamadık. Dilimizi anlamaz olduk. Türkiye'nin gelişmesine büyük bir zarar verdik." diye tweet atmış idiniz. Gençlere yabancı dil ve Türkçemiz özelinde, gençlik genelinde ne tarz tavsiyeler vermek istersiniz?
🔴 İngilizce basit bir mesele değil. Kapalı Çarşı komisi misali, 400 kelime ile de konuşursunuz, 400.000 kelime ile de, aradaki fark zihinsel gelişmişlik farkıdır. İyi Türkçe konuşamayan, iyi İngilizce konuşamaz. Kavramın öteki dildeki karşılığını bulamaz, zenginleşemez çünkü. Bulamaz da ne olur? Yüzeysel kalır. Sonuç, ilköğretim eğitim tuzağıdır. Kurtuluş, okumak. Nefes almadan, günde 3 saat, 5 saat okumak.
Alev Alatlı'nın "Fesüphanallah" başlıklı eserinden nasihatler okumak için tıklayın
Röportaj: Bekir Salih Yaman