Dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu
Tasviri sanatların atası olarak kabul edilen tiyatro, yakın zamana kadar dünyanın en çok izleyici çeken sanat dalıydı.Dünya tiyatrosuna damgasını vuran, insanın derin duygusal deneyimlerinin yanı sıra, toplumsal çatışmaları ve evrensel temaları hem sahnede canlandırarak izleyiciyi etkileyen hem de metinsel anlamda güçlü olan unutulmaz eserleri sizler için bu liste içinde inceledik. İşte, dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu...
Konu
● Rusya'da 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyılda yaşanan toplumsal değişimin insanlar üzerindeki etkilerini anlatır. Oyunda, ipotek borcuna karşılık vişne bahçesi de olmak üzere tüm aile mülklerini satışa çıkaran aristokrat bir ailenin mallarının satılmasıyla gelen değişimleri konu edinir.
● Rusya'da gerçekleşen toplumsal ve köklü değişimlere Rus yazar ve aydınları her zaman eserleriyle yön veren etmenlerin başında gelmiştir. Anton Çehov, Vişne Bahçesi'ni yazdığı bu dönem de Rusya'nın bir dönüşüm içinde olduğu zamandır.
🔹 Nikolay Vasilyeviç Gogol'un 1842 senesinde yazdığı bir eserdir. Burun ve Palto adındaki diğer iki bölümün de içinde olduğu üç öykülü bir eserdir.
🔹 Tek perdelik bir oyun olarak segilendiğinde 3 hikaye de iç içe geçer. Ölü Canlar ile Rusya'nın çöküşüne odaklanan, Müfettiş adlı oyunu ile Rus bürokrasisini hicveden Gogol, eserleriyle edebiyat dünyasına yön veren yazarlardan olmuştur.
Konu
● Yazarın, hayata tutunmaya çalışan küçük bir devlet memurunun hayatına odaklandığı Bir Delinin Hatıra Defteri'nde ana karakter Popriçin'in deliliğe uzanan sürecini konu edinir. Memuriyeti süresince tekdüze bir hayat süren Popriçin, sıkıcı bir hayatın içerisindedir. Üstelik, hayatındaki bu sancıların üstüne bir de müdürünün kızına aşık olmuştur.
● Oyunda, Rus bürokrasisinin ve sistemin baskıcılığına boyun eğmemek için direnen Popriçin'in kendini İspanya Kralı sanmasına kadar giden deliliği, bir akıl hastanesinde son bulur.
🔹 Amerikalı yazar Arthur Miller'ın önemli eserlerinden biridir. Artur Miller, Satıcının Ölümü (Death of Salesman) adlı bu oyunuyla Pulitzer Ödülü'nü kazandırmıştır.
Savaşa sinemadan bakmak: II. Dünya Savaşı'nı en iyi anlatan 10 film
Konu
● Eser, yaşlı bir satıcı olan Willy Loman'ın, kapitalist düzende ayakta kalmak ve ailesini korumak adına mücadele etmesini konu edinir.
● II. Dünya Savaşı sonrasında tüm dünyada olduğu gibi Amerika'da da bu ekonomik buhran nasibini alır. Kapitalizmin merkezinde yaşayan "küçük insanlar" herkesten daha fazla mücadele etmek zorunda kalacaktır. İşte Willy Loman, bu eserde tam da bunu yapar. Amerikan rüyası gerçekçi ve acımasız bir şekilde Loman ailesinin üzerine çöker. Willy Loman, bu korkunç düzende ailesini korumak için kendi yaşamını feda edecektir.
🔹 Antik Yunan tragedya yazarı Sofokles tarafından yazılmıştır. Bu eser, Antik Yunan trajedisinin önemli bir başyapıtıdır. Bir kadın baş kahramanı olan Antigone, Oidipus'un 4 çocuğundan biridir.
🔹 Dünyada hala en çok oynanan antik bir klasik olan Antigone, özellikle tiyatroda en çok tiradi oynanan oyunun kadın karakteridir.