Dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu
Tasviri sanatların atası olarak kabul edilen tiyatro, yakın zamana kadar dünyanın en çok izleyici çeken sanat dalıydı.Dünya tiyatrosuna damgasını vuran, insanın derin duygusal deneyimlerinin yanı sıra, toplumsal çatışmaları ve evrensel temaları hem sahnede canlandırarak izleyiciyi etkileyen hem de metinsel anlamda güçlü olan unutulmaz eserleri sizler için bu liste içinde inceledik. İşte, dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu...
🔹 Nobel ödüllü yazar Samuel Beckett'in dünyaca ünlü eseridir. 1948 yılında ilk olarak Paris'te sahnelenmiş, ardından da tüm dünyada oynanan klasik bir eser haline gelmiştir.
🔹 Absürd Tiyatro akımı denilince dünyada ilk akla gelen kişi olan Samuel Beckett, Godot'yu Beklerken ile uluslararası üne kavuşmuştur.
Konu
● Varoluş sancıları çeken iki kahramanın iletişim çabası ve çaresizlikleri eserde anlatılır. Kitabın yazıldığı dönemde, İkinci Dünya Savaşı'ndan yeni çıkılmış ve insanlık değerleri yok olmuşturr. Beckett, savaşın oluşturduğu psikolojik ve sosyal tahribatın en temelde, insanlar arasındaki uyumu sağlayan "iletişim" kavramını nasıl sekteye uğrattığını imgelerle gözler önüne serer.
● Samuel Beckett, bir anlamda iletişimsizliğin tiyatrosudur. Godot'u Beklerken'i ve dolayısıyla Samuel Beckett'i anlama yolunda Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'in tespiti önemlidir:
"Beckett, geçmiş değerlerle ilişkisini koparmış, geleceğin değerlerini yaratamayan, bir yandan
içinde yaşadığı ve anlayamadığı dünyanın karmaşası içinde edilgen bir konuma itilmiş, bir
yandan da hem "dünya" denen toplumsal olgunun vazgeçilmez "varlığı" olmanın
hem de "yeryüzü"ndeki tüm yaratıklar gibi "ölüm"e yazgılı oluşunun ikilemini sonsuz bir tedirginlik
içinde yaşayan insan adına dile getirilmiş amansız bir başkaldırının yazarıdır." (1992, s. 14-15)
*Alıntı: "Samuel Beckett Tiyatrosu" Prof.Dr. Ayşegül Yüksel
🔹 Dünya edebiyatına birçok klasik eser bırakmış olan Rusların dünyaca bilinen yazarı Antov Çehov'un en ünlü oyunudur. 1904 yılında yazılan eser ilk kez Moskova Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Oyunun yönetmenliği ise tiyatro dünyasına yön vermiş çok önemli bir tiyatro oyuncusu ve yönetmeni olan Konstantin Stanislavski yapmıştır.
🔹 20. yüzyılın başlarında Rusya'da sanayileşmenin etkisiyle işçi sınıfıyla parayı elinde bulunduran sınıf arasındaki fark her zamankinden daha fazla olmaya başlamıştı. Vişne Bahçesi, işçi sınıfının sahnede temsil edilmesi bakımından önemli bir eserdir.
Konu
● Rusya'da 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyılda yaşanan toplumsal değişimin insanlar üzerindeki etkilerini anlatır. Oyunda, ipotek borcuna karşılık vişne bahçesi de olmak üzere tüm aile mülklerini satışa çıkaran aristokrat bir ailenin mallarının satılmasıyla gelen değişimleri konu edinir.
● Rusya'da gerçekleşen toplumsal ve köklü değişimlere Rus yazar ve aydınları her zaman eserleriyle yön veren etmenlerin başında gelmiştir. Anton Çehov, Vişne Bahçesi'ni yazdığı bu dönem de Rusya'nın bir dönüşüm içinde olduğu zamandır.
🔹 Nikolay Vasilyeviç Gogol'un 1842 senesinde yazdığı bir eserdir. Burun ve Palto adındaki diğer iki bölümün de içinde olduğu üç öykülü bir eserdir.
🔹 Tek perdelik bir oyun olarak segilendiğinde 3 hikaye de iç içe geçer. Ölü Canlar ile Rusya'nın çöküşüne odaklanan, Müfettiş adlı oyunu ile Rus bürokrasisini hicveden Gogol, eserleriyle edebiyat dünyasına yön veren yazarlardan olmuştur.
Konu
● Yazarın, hayata tutunmaya çalışan küçük bir devlet memurunun hayatına odaklandığı Bir Delinin Hatıra Defteri'nde ana karakter Popriçin'in deliliğe uzanan sürecini konu edinir. Memuriyeti süresince tekdüze bir hayat süren Popriçin, sıkıcı bir hayatın içerisindedir. Üstelik, hayatındaki bu sancıların üstüne bir de müdürünün kızına aşık olmuştur.
● Oyunda, Rus bürokrasisinin ve sistemin baskıcılığına boyun eğmemek için direnen Popriçin'in kendini İspanya Kralı sanmasına kadar giden deliliği, bir akıl hastanesinde son bulur.