Edebiyatımıza yön veren ünlü isimler hangi üniversiteleri tercih etmişti?
İki buçuk milyon kişinin girdiği sınav sonrası, öğrencilerin hayatını belirlemede etkin olacak tercih dönemi de başladı. Bu dönemde öğrencilerin kafasında tercihe dair pek çok soru işaretleri bulunmakta. Peki, romanlarını, şiirlerini, öykülerini severek okuduğumuz ünlü edebiyatçıların hangi üniversite ve bölümleri tercih ettiğini biliyor musunuz? Hepsinin edebiyat bölümünden mezun olduğunu düşünüyorsanız, içeriğimize bakmanızda fayda var... İşte edebiyatımıza yön veren ünlü isimlerin tercih ettiği üniversite ve bölümler...
Cahit Sıtkı Tarancı, mülkiyeden sonra İstanbul'daki Yüksek Ticaret Okulu'nda öğrenim görmeye başladı. Cumhuriyet gazetesi sahipleri Nadir Nadi ile Doğan Nadi'nin desteği ile üniversite yükseköğrenimini tamamlamak üzere Paris'e gitti. O yıllarında ise Paris'te Sciences Politiques'te öğrenimine devam etti.
İstanbul Üniversitesi denilince akla gelen ilk isimlerden biri Tanpınar'dı. Şair henüz lise öğrencisiyken şiirlerinden tanıdığı Yahya Kemal Beyatlı'nın etkisiyle 1919 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girdi. Burada başta Yahya Kemal olmak üzere Mehmed Fuad Köprülü, Cenab Şahabeddin, Ömer Ferit Kam, Babanzâde Ahmed Naim gibi hocaların derslerine devam etti. 1923 yılında Şeyhî'nin "Hüsrev ü Şirin" başlıklı mesnevîsi üzerine yazdığı lisans teziyle edebiyat fakültesinden mezun oldu.
Yıllar sonra ise Tanzimat'ın 100. yıldönümü dolayısıyla 1939'da eğitim bakanı Hasan Âli Yücel'in emriyle Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan "19'uncu asır Türk edebiyatı" kürsüsüne, doktorası olmadığı hâlde, "Yeni Türk edebiyatı profesörü" olarak atandı ve Tanzimat'tan sonraki Türk edebiyatının tarihini yazmakla görevlendirildi.
Aylak Adam romanıyla ün salan Yusuf Atılgan, Balıkesir'den İstanbul'a geçerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne kaydoldu. Burada Ahmet Hamdi Tanpınar, Reşid Rahmeti Arat, Ali Nihat Tarlan, Ragıp Hulusi Özdem ve Halide Edib Adıvar gibi isimlerin öğrencisiydi.