Edebiyatımızın meşhur mevlidhanları
Mevlid, Peygamber Efendimizin (SAV) doğduğu günü, yıldönümü vesilesiyle yapılan anma kutlamalarını ifade eder. Aynı zamanda Müslüman şairler tarafından Hz. Peygamber'i (SAV) anlatma gayesi ile kaleme alınan eserlere de "mevlid" denir. Özellikle Hz. Peygamber'in (SAV) doğumunun kutlandığı Mevlid Kandili'nde, yazılan şiirler beste şeklinde okunur. Musikinin anlamlı nağmeleri ile mevlidi icra eden sanatkarlara ise mevlidhan denir. Peki, edebiyatımızın meşhur mevlidhanları kimlerdir?
HAFIZ SAMİ
🔸 1900'lü yılların mevlidhanları arasındaki en mühim isimlerden biri Hafız Sami'dir. Henüz on iki yaşında hafızlığı tamamlayan mevlidhan, Kur'an-ı Kerim'i ve mevlidi güzel bir üslup ile okumasıyla bilinir. Hatta onun icra şekli, kendisinden sonra gelen sanatkarları etkiler.
🔸 Kaynaklarda yorulmak bilmeyen bir sesi ve uzun bir nefesi olduğu yer alır. Mevlidin üç beytini tek solukta, gereken perdeleri gösterip, nağmeleri yaparak hakkıyla eda ettiği de belirtilir. Osmanlı'nın son döneminde yetişen ve başta Kur'an tilaveti olmak üzere mevlid, ezan, kaside, gazel gibi irticali okuyuşlarda devrinin erişilmesi güç birkaç simasından biri olur.