Hüznün şairi Ahmet Muhip Dıranas
Ahmet Muhip Dıranas; gelenek yağmurunda ıslanmış, anlık heveslerden uzak, gözünü geleceğe dikmiş bir şiir anlayışına sahip, sarsıcı bir şairdir. Hayatı boyunca hüznü kalbinde taşıyan Dıranas; Olvido, Fahriye Abla ve Kar şiirleriyle edebiyatımıza damga vurduğu gibi oyunlarıyla tiyatromuzun büyümesine katkı sağlamıştır. Vefatının 44. yılında şairimiz Ahmet Muhip Dıranas'ı hayırla yad ediyoruz.
◾ Ahmet Muhip Dıranas ilk şiirini 1926 yılında neşretse de ilk ve tek şiir kitabı bu tarihten tam 48 sene sonra, 1974 senesinde "Şiirler" başlığıyla yayınlandı.
◾ Bu seneler arasında Ahmet Muhip Dıranas'ın şiirleri -özellikle Kar, Olvido ve Fahriye Abla- fotokopilerle çoğaltıldı ve sevenleri, okuyucuları tarafından ezberlendi.
◾ Ahmet Muhip Dıranas için şiirden sonra tiyatro geliyordu. Tasviri sanatlara olan ilgisini gizlemeyen ünlü şair vefatına dek Devlet Tiyatrosu Edebi Kurul'da kaldı.
◾ 1946 yılında "Gölgeler" ve 1948'de "O Böyle İstemezdi" isimleri oyunlarını yazan Dıranas, sonradan bu iki oyununu "Oyunlar" adıyla yayınladı.
◾ II. Dünya Savaşı'nın en şiddetli yıllarında, 1942-1944 arasında Ağrı Doğubeyazıt'ta vatani görevini ifa eden Dıranas, burada da boş durmadı. "Ağrı" isimli uzun şiirini ve "Gölgeler" oyununu askerliği esnasında kaleme aldı.
◾ Eserlerinde hüzün, aşk, ölüm başta olmak üzere insanın ötelediği duyguları merkeze alan şair, okuyucusunu düşündürmeyi hedefledi.