İbrahim Tenekeci’nin hafızalara kazınan şiirleri
Şiir dilini geliştiren İbrahim Tenekeci, samimi ve sözden taviz vermeyen üslubuyla oldukça sevilen bir şairdir. "Benim şiirimin yüzü hep sokağa dönüktür." diyen Tenekeci, temiz bir Türkçeyle şiirlerini kaleme alır. Genellikle üzgün ve mutsuzken şiir yazdığını ifade eden usta kalem şairliği şöyle tanımlar: "Şairlik bir nasip meselesidir. Şiiri ise yaşama çabası olarak görüyorum." Sizler için İbrahim Tenekeci'nin en sevilen şiirlerini derledik.
"Nereye kaçsam dile geliyor hemen
Bana kalıyor rengi kaçan ne varsa.
Ey dünya telaşesinin üstünü örttüğü şey
Ey konaklarda büyüyüp aslını inkâr eden
Adın her neyse bana da uğra.
Uğra ki
Şu adamın nesi var demesin kimse,
Bir sukuşu gibi usulca öldüğümde
Isıtsın gittiğimi.
Hep soğuk mudur Tanrım,
Şairlerin döşeği"
📌1 Eylül 1970 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde doğan İbrahim Tenekeci, ilk yazılarını gazetenin 'sizden gelenler' köşesinde yayınladı. Daha sonra birçok gazete ve edebiyat dergisinde editör ve köşe yazarlığı yaptı. 'Edebiyat' dergisinin yayın yönetmenliğini yapan Tenekeci, aynı zamanda yakın bir tarihte yayın hayatına son veren İtibar dergisinin de genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2005-2010 yılları arasında Dergâh dergisinin mutfağında bulundu.
İbrahim Tenekeci'nin, ilk kitabı Üç Köpük'ten itibaren dikkat çeken temiz Türkçesi, kendine özgü, istisnai bir şiir dünyası kurma becerisi, modernleşmenin yol açtığı toplumsal ve bireysel çelişkilere dair güçlü dikkati ve şiir yayıncılığına katkıları sayesinde 2019 Necip Fazıl Şiir Ödülü'ne layık görüldü