Kitap nasıl okunmalı?
İslam medeniyetinin altın çağı okumanın zirvede olduğu, eğitimin toplumun tabanına yayıldığı bir dönemdi. İnsanlar her medrese, cami ve halkada okuyor ve okuduklarını hayatına tatbik etmeye çalışıyordu. İlk emri "oku" olan bir dinin mensupları olarak okumayı bizler hayatımızın merkezine yerleştirme gayesinde olmalıyız. Bu amaç uğruna daha iyi okuma yapabilmek ve uygulayabilmek için "kitap nasıl okunmalı" sorusunun cevabının peşine düştük.
Farklı kaynaklar
🔹 Alan okumalarında en çok yapılan hata bir veya birkaç eser etrafında yapılan çalışmalardır. Üst düzey verim alabilmek ve farklı sonuçlara ulaşmanın yolu farklı eserlerle hemhal olmaktır.
🔹 Bundan dolayı alan okumalarında birbirine zıt görüş sahibi olan yazarların metinleri de dikkatle okunarak metodolojinin gösterdiği biçimde en doğru bilgiye ulaşma çabası içinde olunmalıdır.
Bir düzene bağlı kalmak
🔹 Eğer gün içinde bir okuma düzeni sağlayamıyor ve bazı günler çok bazı günler az okuma yapıyorsanız kendinize mutlaka bir okuma düzeni çıkarın.
🔹 Günlük belirli bir süre okuma yapın. Bu süreyi gün gün yahut haftadan haftaya olmak üzere artırarak okuma alanında ciddi bir istikrar sağlayabilirsiniz.
Çapraz okuma
🔹 Aynı anda birden fazla kitap okumak olan çapraz okuma, kişinin hayatının içinde sürekli bir okuma gerçeğinin var olmasını sağlayan bir okuma yöntemidir.
🔹 Daha çok akademik çalışmalarda kullanılan bu teknik, kişinin hem aynı anda birden fazla kitap okumasını hem de bilgiyi farklı kaynaklardan almasını sağlıyor.
Sadece okumayın çalışın
🔹 Bir kitabın öğrenilmesi ve hazmedilmesi kitap bittikten sonra başlar. Bu bakımdan kitabı bitirdikten sonra kitap üzerine çalışmak bizi farklı şekillerde yetiştirir.
🔹 Kitabın hikayesini öğrenmek, bizdeki akislerini çevremizle paylaşmak ve ajandamıza kitapla ilgili düşüncelerimizi yazmak kitaptan aldığımız verimi en üst düzeye çeker.
Uzun bir süreç
🔹 Kitap okumak günlük bir hevesten ziyade uzun yıllara yayılan geniş ve hacimli bir süreci ifade eder. Bu uzun zaman diliminde her kitap bir öncekine eklemlenir.
🔹 Bu durum bazı eserlerin yıllar içinde defalarca kez okunmasına da vesile olur. Öyle ki gençlikte okunan bir eserden alınan hazla yetişkinlik dönemindeki asla aynı değildir.