Arama

Korona günlerinde Turkuvaz Kitap'tan okunması gereken eserler

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Asya'dan Amerika'ya kadar tüm dünyayı kırmızı alarma geçiren virüs, ülkemizde 98 kişide görüldü. Salgını sınırlamanın ve kontrol altına almanın en etkili yolu "sosyal izolasyon" meselesine dikkat göstermekten geçiyor. Bu dönemi verimli atlatmanın yollarından biri ise kitaplar... Sizler için bilgi birikiminizi artırmaya yardımcı olacak, Turkuvaz Kitap'tan çıkan ve okunması gereken eserleri derledik.

  • 9
  • 26
Dava - Franz Kafka
Dava - Franz Kafka

Ne olduğunu bilmediği bir suçtan hüküm giyen Josef K.'nın bürokrasiyle mücadelesini anlatan Dava, bugüne dek yazarın arkadaşı Max Brod'un öngördüğü sıralamayla yayınlanmıştı. Yakın zaman önce arşivlerde bulunan bazı el yazmaları yeni bir sıralamayı gerekli kıldı. Bu metin eski sıralamada göz ardı edilen parçaların asıl yerlerine kavuşmasıyla oluşturulmuştur ve bu anlamda Türkçede bir ilktir.

Dava yazılışından bir süre sonra dünya sahnesine çıkan, yurttaşlık haklarının askıya alındığı, bir sivil itaatsizlik imasının dahi zulümle karşılandığı totaliter rejimlere dair bir öngörü ve eleştiri olarak yorumlanır. Kafka Dava'da suçu yalnızca bir eylem olarak tanımlamayıp zanlının kötü niyetiyle de ilişkilendiren ve suçtan çok suçluya odaklanan absürt bir hukuk sistemi paradigması inşa eder. Kuramsal olarak ortada yasa dışı bir eylem olmaksızın suçu mümkün kılan bir sistemdir. Ancak Kafka suç, sorumluluk ve özgürlük üzerine yazarken bir sistem ya da doktrin ortaya koymaz, çözüm önermez. Okuru ister istemez içine çeken bu karanlık dünya tasavvurunun tartışmaya açık olmayan tek bir özelliği varsa, o da müphemliğidir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 10
  • 26

"Gerçi mantık sarsılmazdır, ama yaşamak isteyen bir insana da karşı koymaz."

Franz Kafka

  • 11
  • 26
İnsan Ne ile Yaşar? - Tolstoy
İnsan Ne ile Yaşar? - Tolstoy

Edebiyat dünyasının büyük yazarlarından Tolstoy, yalnızca edebi bir deha değil, sıra dışı bir kişilik ve yaşadığı dönemde dünyanın en ünlü insanıydı. Tolstoy, "insanın gerçek benliği, ruhanidir. Ve bu benlik herkeste aynıdır. Öyleyse insanlar nasıl eşit olamaz ki?" diyerek bütün insanların eşit olduğunu savunuyordu. Tolstoy, İnsan Neyle Yaşar?'daki hikâyelerde, dünya malı uğruna kardeşlerine sırt çevirenlere, hırsına yenik düşenlere, kanaat etmeyi bilmeyenlere sevginin, iyiliğin, hakikatin gücünü hatırlatıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 12
  • 26

"En önemli şey iyilik yapmaktır, zira insan dünyaya yalnız bunun için gönderilmiştir."

Tolstoy

  • 13
  • 26
Dünyaya Geldim Gitmeye - Kemal Sayar
Dünyaya Geldim Gitmeye - Kemal Sayar

Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın radyo programlarındaki doğaçlama konuşmalarından oluşan Dünyaya Geldim Gitmeye adlı eser, Turkuvaz Kitap tarafından yayımlandı. Bu kitap, biri insan ruhunun, biri medeniyetimizin, kültür kodlarımızın ustası iki önemli düşünürden okura sunulmuş bir yaşama kılavuzu…

Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın bir çağrışımlar denizinde yol alan doğaçlama konuşmalarından oluşan Dünyaya Geldim Gitmeye adlı kitabın duygusal dokusunu, umut ve iyimserlik teşkil ediyor. Etkin bir iyimserlik. Bu satırlarda yılgınlık ve yeise yer yok. İnsan, elindeki imkânları daha soylu bir hayat sürmek için seferber etmek zorundadır: Gönlü mihver alan bir yolculukta, ödev ahlâkı ve sorumluluk bilinciyle yaşamak. Üzerinde yaşadığımız mübarek toprağın ve altında nefes alıp verdiğimiz mübarek gökyüzünün bize yüklediği emanet şuurunun farkında olmak.

Geldik gidiyoruz, bütün mesele "aşk ile ânı seyretmek."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN