Muhit Kitap'tan okumanız gereken eserler
"Kendi insanımız, kendi edebiyatımız..." şiarıyla yola çıkan Muhit Kitap, milli hafızamızı temsil eden eserleri ve genç kalemleri aynı çatı altında buluşturuyor. Anadolu'nun vatan kılınmasında, şiirin hatırı sayılır bir payı olduğunu düşünen Muhit Kitap, ilk olarak şiir kitaplarıyla yayım hayatına başladı. Sizler için sanat ve edebiyata yeni bir soluk getiren Muhit Kitap'tan okumanız gereken eserleri derledik.
Saçlarını topuz yap kollarını kavuştur geç karşıma
Otur, bilmiyorum ne diyeceğimi ama böyle iyi
Dinle beni, uzun uzun söyleşelim
Söyleyecek sözü olan insanlar gibi
Eski insanlar, en eskileri
Birinin suyu temiz
Diğerinin iyi ekmeği
Hakan Arslanbenzer, şairliği, eleştirmenliği ve dergiciliğiyle hem kuşağının hem günümüzün önemli edebiyatçılarından biridir. Şairin çeyrek asırlık şiir serüveninin özeti, Muhit Kitap'ın seçme şiirler serisinden çıktı: Pergelin Muhteşem Dönüşü.
İbrahim Tenekeci'nin ön sözüyle başlayan kitapta on sekiz şiir yer alıyor. Bunlar; Reis'in Kara Merhemi, 1978, Harcıalem Kasabalar, Şehidet'in Erken Günlerini Anarak, Pergelin Mükemmel Dönüşü, Adam Ölür, Kulak, Halkın Ölümü, Yetimlerin Ölümü, Hatay, Çok Üzgünüm, Ne Kötü Bir Dostluk, Kabul, Kuzu, Hakan Arslanbenzer, Mert Kal'ası Yalnızlık, Bugün Benim Doğum Günüm, Borçlu Babalar için Şiir.
İbrahim Tenekeci, Hakan Arslanbenzer'in şairlerini şöyle anlattı: "Şiir bir mizaç meselesidir. Arslanbenzer, epik şiirin ruhuna uygun olarak ilk günden bu zamana, çekimser kalmayan, hizaya gelmeyen ve girişken olan bir şair profili çizmektedir. Eleştiri yazılarını topladığı ilk kitabına Dünyaya Saldıran Şair adını vermesi bile mizacıyla ilgilidir."
Hakan Arslanbenzer kimdir?
Hakan Arslanbenzer, 1971 Kars doğumludur. İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olan Arslanbenzer, sosyoloji alanındaki lisansüstü çalışmalarına devam ediyor.
1993 yılından itibaren çevirmen, editör, metin yazarı olarak çeşitli iş yerlerinde çalıştı.
Şiire 21 yaşında başlayan Hakan Arslanbenzer'in yayınlanmış ilk şiiri 1994'te Dergah dergisinde çıkan "Kan Kardeş"tir. Şiirin yanı sıra 1996-97'de Şehrengiz, 1999-2005 yılları arasında Atlılar, 2002 yılında Huruç, 2005-2019 yılları arasında Fayrap dergilerinin yönetiminde bulundu.
1996 yılından itibaren neo-eptik şiir görüşünü savundu, teorisini kurdu ve yayın alanında tebarüz etmesini sağladı.
2006-2011 yılları arasında Türk Şiiri başlıklı şiir yıllığını 5 cilt çıkardı.
Şiir kitapları: Reisin Kara Merhemi, Şehidet'in Erken Günlerini Anarak, Namus ve Başka Şiirler'', Çok Üzgünüm, Vatan Somuttur.
Eleştiri- Deneme: Dünyaya Saldıran Şair, Türkiye'de Küresel İktidar Solda Mı?, Neo-Epik Şiir, Türk Edebiyatının Üç Sütunu, Bir Kucak Sadece, Eskimeyen Kitaplar.
Herkes savaşır
kazanan hep ölümdür sonunda
Saçma!
Bir ceylanı nişanlamışlar tüfekle
kandan kurdele, çığlıktan elbise…
Bugün de uyandım-dün gibi
Pencere kenarında kumru:
Değişen bir şey yok, insan dışında
Günümüz Türk edebiyatının dikkat çeken isimlerinden biri olan Emre Demir, ilk şiir kitabını Muhit Kitap'ta yayımladı. "Yaralıyım çünkü buralıyım..." diyen Emre Demir, eserinde on sekiz şiirini okuyucularına sundu. Bunlar: İlk Havari, Yara, Üzülme, Ölümdür Sonunda, Yüzün Gece, Şehir Nisan, Saçları Vardır Aşkın, Hiç Yaşında, Her Gün Aynı Ölenler, Mithra, Uzun Yollara Kısa Şiir, Mahcubuz, Soru İşaretleri, Yitik Suretler, Şarlo Benden Başka, Öz Geçmiş Dünyadan, Affet.
*Emre Demir kimdir?
10 Ekim 1989 yılında Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde doğdu. 2021 yılında Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Öğretmenlik yapan Demir'in şiirleri Lirik, Edebiyatist, Kafkaokur, Hece, Muhit dergilerinde yayımlandı. Ölümdür Sonunda ilk şiir kitabıdır.
"O soru yine aklına geliyor: Suyunu versen, hiçbir şeyini eksik etmesen de neden tutunamıyor? Bazen olmuyor işte… Tüm benliğinle sevgini, ilgini, özverini versen de büyümüyor, filizlenmiyor. Her gün bir cümleyi bir cümleye eklesen de tam bir metin olmuyor. Ne kadar yürüsen de yol bazen hiçbir şey vermiyor.
Yürümek yolun vefası ama yol çoğu zaman bivefa oluyor."
Uslanmış Gönlün adlı eser Hatice Ebrar Akbulut'un ilk öykü kitabıdır. Günümüz edebiyat dünyasının çalışkan isimlerinden biri olan Akbulut, öyküleriyle öne çıkıyor. Sade ve bir o kadar da sürükleyici bir anlatımla kaleme aldığı Uslanmış Gönlün adlı eseri 10 farklı hikâyeden oluşuyor.
Eserde yer alan hikâyeler ise şöyle:
Pencereler Yüzünden
Uslanmış Gönlün
Eskisi Gibi Değildi
Dedem
Dönüş
Bilemezsin, Nasıl Kederleniyorum
Ukde
Kendiyle Dolu
Biz İkimiz
Öyküyü Arıyorum
*Hatice Ebrar Akbulut kimdir?
Hatice Ebrar Akbulut, 1990 yılında İskenderun'da doğdu. İtibar, Muhit, Hece Öykü, Türk Dili, Mahalle Mektebi, Yedi İklim dergilerinde öykü ve denemeleri yayımlandı. Kültür sanat sitelerinde kitap incelemeleri yaptı, söyleşiler yaptı. "Hayat Sanat Edebiyat" isimli bir edebiyat programı hazırlayıp, sundu. "Nuri Pakdil'in Tiyatrolarında Vicdan" isimli yüksek lisans tezini hazırladı. Uslanmış Gönlün ilk eseridir.
"İnsanların aslında birbirlerine söyleyecekleri hiçbir şey yoktur, karşılıklı olarak yalnızca kendi acılarını anlatırlar, bu böyledir."
Öykü kitaplarıyla iyi bir çıkış yapan Serkan Üstüner'in ilk romanı Mahir'i Sakın Uyandırmayın, Muhit Kitap'taki yerini aldı. Yoğun işçilik ve güçlü anlatım, eserin ilk özellikleri olarak dikkat çeker.
İki bölümden oluşan eserin ilk kısmı 1979 ve 1981 yılları arasındaki İstanbul'da geçer. Yazar eserde küresel tüm gelişmeleri alt metin olarak işler.
*Serkan Üstüner kimdir?
1983 yılında Mardin'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü mezunudur. İlk eseri Hükmen Mağluplar 2017 yılında; 2019'da ise Fazilet'in Tımarhanesinde Sekizince Senfoni eserleri ödül aldı. Çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Üstüner, şuan bir kamu kuruluşunda görev almaktadır. Mahir'i Sakın Uyandırmayın ilk romanıdır.
"İnsan tükenmiyor, umudunu ve inancını kaybetmedikçe…
Bir ah duydum, o sesin peşi sıra gittim Afganistan'a. Ölümün vizesinin verildiği, pasaportun son kez tasdik edildiği o ülkede Hacı Ata'yı dinlediğimde gözüm, kulağım, idrakim açıldı. Dilim bağlandı."
Öykü ve romanlarıyla edebiyatımızda önemli yer edinen Zeki Bulduk'un Evlat Babanın Sırrıdır eseri, Afganistan'da görevli iken yaşadıkları ve şahitliklerini içeren mektuplardan oluşuyor. Her mektup aynı zamanda bir hikâye anlamına geliyor.
Zeki Bulduk kimdir?
Zeki Bulduk, 1973 yılında Kırşehir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırşehir'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli radyo programlarının yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı.
2015-2018 yıllarında Mezar-ı Şerif TİKA Koordinatörlüğü, 2019 yılında Kosova- Priştine TİKA Koordinatör Yardımcılığı'nda bulundu.
Kitap tanıtım ve eleştiri yazılarıyla başladığı yazın yolculuğunda ilk yazıları Kitap-Haber, Kırklar, Yedi İklim, Hece, Aykırı dergilerinde yayınladı. Anı, anlatı, günlük ve seyahatname türlerinde eserler yazmıştır.
Eserleri:
Kayıplar Kosova
Kosova Sokak Savaşları
Göçtü Kervan
Bozkırın Atları Yaman Ölür
Bağdat Düşerken
Züleyha
Müstesna Deliler Albümü
Tahran Mektupları