Mustafa Akar anlatımıyla: Sezai Karakoç - 10 Dakikada Edebiyat
Anadolu'nun gür sesli, mütevazı şairi Sezai Karakoç medeniyet elbisesinin kuşanmış bir derviş, hakikat olunda bir karınca idi. Şair-Yazar Mustafa Akar 10 Dakikada Edebiyat'ın yeni bölümünde Bilge şair Sezai Karakoç'a bir pencere açıyor: "Türk edebiyatına; ümmet fikri, Müslüman toplumu fikri, diriliş fikri, diriliş düşüncesi fikri Sezai Karakoç ile birlikte girmiştir." Vefatının üçüncü sene-i devriyesinde Üstad Sezai Karakoç'u rahmet ve minnet ile yad ediyoruz.
Giriş Tarihi: 16.11.2024
12:38
Güncelleme Tarihi: 16.11.2024
16:17
✒ Mustafa Akar:
◽ Sezai Karakoç Mekteb-i Mülkiye'den, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden iki arkadaşı Cemal Süreya ve Ece Ayhan ile birlikte Pazar Postası 'nda bir ya da iki şiir yayımlamıştı. Bu şiirlerden en meşhuru Balkon şiiridir ve bu şiirler vasıtasıyla da edebiyat tarihçileri Sezai Karakoç'u "İkinci Yeni" dediğimiz bu modernist şiir içinde düşünürler. Sezai Karakoç, modernist bir şiir üretmiştir ama diğer modernist şairler gibi değildir, Sezai Karakoç 'un yaptığı yine kendine has bir şiir dili inşa etmektir. 'Geçmişi şimdi de düşünmek': Sezai Karakoç'un belki de en çok başardığı şey ve en çok başardığı bu şeyin bir sonucu oluştu.
SEZAİ KARAKOÇ'A EDİPLERİN GÖZÜYLE BAKMAK
✒ Mustafa Akar:
◽ Böylece Türkçede en çok Kur'ani ifadelerin kullanabildiği şiir birikimi ortaya çıktı. Bu daha önce yok muydu? Divan edebiyatında bu vardı. Fakat Divan edebiyatından Cumhuriyet'e kadar olan kesinti, "Dil Devrimi" ve cumhuriye t fikrinin gelenekle olan problemli alanları nedeniyle edebiyatçılar oluşturdukları şiirlerde geleneğe ait birtakım yanları hep törpülediler. Sezai Karakoç, bu konuda belki de en ciddi atılımı yapan şairimizdir. Peygamberler, Sahabeler, Evliyaullah ve diğer önemli isimler Sezai Karakoç ile birlikte şiirimize girer. Mesela Hızır ile Kırk Saat isimli olağanüstü bir şiir kitabı vardır, Sezai Karakoç'un. Hakeza Taha'nın Kitabı vardır. Hakeza Sezai Karakoç Leyla ile Mecnun geleneğini yeniden dirilterek modern edebiyat içerisinde bir kez daha yazmanın yollarını aramıştır.
◽ Çok ilginç bir örnek vermek isterim: "İkinci Yeni"cilerden İlhan Berk'in bir şiiri var: Saint-Antoine'ın Güvercinleri . Şimdi bu şiir ve bu şiirin başlığı aslında Sezai Karakoç'un muarızlarının, karşıtlarının ve Sezai Karakoç'un ne yapmak istediğinin en güzel göstergelerinden bir tanesi. Bir kilisenin ismi: Saint-Antoine. Peki, güvercin kilise bahçesinde mi olur ya da kilisenin bir bahçesi var mıdır? Kilisenin avlusu vardır, güvercin nerede olur? Cami avlusunda olur. Ama şair Saint-Antoine'ın Güvercinleri diyor. Yani burada bir yapısöküm var. Burada geleneğe dair bir yıpranma efekti var. Hepimiz biliyoruz ki güvercin cami avlusunda olur. Kiliselerde güvercin olmaz. İşte, Sezai Karakoç bütün bu edebiyat birikiminden dışlanan, atılan, yok sayılan ne varsa şiirine buyur etmiş bir şairdir. Bunun en büyük göstergesi de zaten kitaplarının ismine baktığınızda ortaya çıkacak.
SEZAİ KARAKOÇ'UN KİTAPLARI
✒ Mustafa Akar:
◽ Sezai Karakoç'un gelenek ile bağ kurmanın yollarını araştırarak ürettiği fikir, diriliş düşüncesi dir, demiştik. İşte, basübadelmevt ; ölümden sonra diriliş. Aslında burada o düşünce yapısı var: Batı krizde olan Batı aklının yerine bizim olan bir düşünceyi koyma çabası. Yani tasavvufun ürettiği kavramlarla düşünebilmeyi deneme çabası. Tasavvufta "halvet der - encümen" diye bir kavram vardır. Halkın içerisinde, kalabalıkların içerisinde Allah (CC) ile yalnız kalabilmek, Allah (CC) düşüncesi ile bir olabilmek. Bir de nefsi terbiye edip yaşarken ölmeyi göze alabilmek. Yani "Ben bu hayattayım, bu şekilde Mustafa Akar olarak karşınızdayım ama aynı zamanda sadece yaşayan bir varlık değilim. Ölmeyi de göze alabilmiş, yaşarken nefsimi öldürebilmiş bir varlığım" bunu diyebilmek.
◽ Mutasavvıfların ürettiği "yaşarken ölmeyi düşünebilmek" düşüncesi , Sezai Karakoç'ta "basübadelmevt"e yani yaşarken, öldükten sonra tekrardan dirilebilmek düşüncesine evriliyor. Biz bu topraklarda öldürülen bir düşüncenin müntesipleriyiz ve bu düşünceyi el birliğiyle Müslüman toplum olarak yeniden dirilteceğiz. Yeniden dirilterek ruhumuzu dirilteceğiz. Diriliş neslini ortaya çıkaracağız ve bu nesil, bu diriliş nesli kendi" Amentü"sünü "Diriliş Neslinin Amentüsü"nü bir kez daha söyleyecek. Dolayısıyla,
Türk edebiyatında ümmet fikri Müslüman toplumun fikri diriliş fikri diriliş düşüncesi fikri, Sezai Karakoç ile birlikte girmiştir. Necip Fazıl, bir kapı açtı. Sezai Karakoç, o açılan kapıdan şiirle, edebiyatla, aksiyonla büyük bir binayı ortaya çıkardı...
SEZAİ KARAKOÇ'UN HİKAYELERİ