Nesillerin hocası Nurettin Topçu kimdir?
Hareket felsefesi ile Müslüman ve aksiyoner kuşakların yetişmesinde büyük katkıları olan Nurettin Topçu, eserleri ile gençlere ve topluma hala yol göstermeye devam ediyor. Büyük bir ahlak ve dava adamı olan Topçu, yazdığı eserler ve konuşmaları ile yirminci asır düşünce tarihine damga vurdu. Büyük düşünce adamı Nurettin Topçu'yu vefatının 48. yılında rahmetle anıyoruz.
MİLLET MİSTİKLERİ
📌 Nurettin Topçu bir imparatorluğun dağılıp yeni bir devletin doğduğu dönemde gençliğini yaşamış, Avrupa görerek ilmi devamlılığını sürdürmüş büyük bir münavverdir. Döneminde pek çok ilim ve sanat insanı ile dostluğu, tanışıklığı olur. Nurettin Topçu'nun bu ve önde gelen isimler üzerine kaleme aldığı yazılar "Millet Mistikleri"ni oluşturur.
(X) 🔍 Bilgi Notu:
Numune Mektebi'nde okurken Mehmed Akif'in şiirlerini ezberlemeye başlayan Topçu, hayatı boyunca Akif'e karşı büyük bir sevgi ve hürmet besledi.
Numune Mektebi nedir?
Osmanlı'da Tanzimat dönemi sonrası açılan "örnek" ortaöğretim kurumlarına denir. Numune, örnek demektir. Bu okulların maksadı çağdaş bir eğitim vermektir.
Eserden alıntılar
↪ "İnsan için bütün bir ömür kendini aramaktan başka bir şey değilse, acaba sonunda aradığımızı buluyor muyuz?"
↪ "Hocalık mesleği, şüphesiz ki kitap sayfalarındaki bilgileri gençlerin dimağına aktarmaktan ibaret değildir; hocanın şahsiyetinden körpe ruhlara aşı vermesini bilmektir. Bunu yapmayan hoca, mesleğinin insanı sayılmaz; belki o sadece makamının bekçisidir."
📌 Yazılara konu olan isimler Nurettin Topçu'nun tanıdığı ve yüksek değer atfettiği kişilerden oluşur. Bu yazılar, eserde adı geçen isimlerin vefatlarını müteakip güzel bir şahitlik edebilmek maksadıyla kaleme alınır. Topçu bu eseriyle, deyim yerindeyse kıymetli isimlerin ardından edebi bir ağıt yakar.
Nurettin Topçu'nun Türkiye'nin Maarif Davası eserinden alıntılar okumak için tıklayın
VAROLUŞ FELSEFESİ / HAREKET FELSEFESİ
📌 Nurettin Topçu'nun talebeleri tarafından çok sevilme sebeplerinden biri de onun eşsiz üslubudur. Topçu üslubu sayesinde en zor hususları bile aktarırken bir muğlak kalma durumunun içerisinde kalmaz. Varlık da üzerine en çok düşünülen, kalem oynatılan felsefi meselelerden biridir. Nurettin Topçu eserde, Thales'den başlayarak filozofların varlık tasavvurlarını anlatır. Ama bu öyle salt bir anlatım değildir. Meselelere dair tüm bakış açıları eserde önünüzdedir.
(X) 🔍 Bilgi Notu:
Nurettin Topçu'nun dedesi 93 Harbi'nde Erzurum'u savunan topçu birliklerindedir. Bu sebepten dolayı aileye "Topçuzadeler" denmiştir.
Eserden alıntılar
↪ "Bir şeyin ızdırabını çekmeyen o şeyi tanıyamaz, o şeyi tanımayan onu sevemez; ızdırabın öğretimi bir kelimeye sığabilir fakat onu duymak için kalp gereklidir."
↪ "Dünyanın sağlam ve değişmez bir realitesi yoktur; o fertlere, devirlere ve cemiyetlere göre değişir."
📌 Filozofların düşüncelerini serdettikten sonra Topçu eserde, varlık hakkındaki görüşlerini açıklamaya başlar. Bir Müslüman olarak varlığa nasıl bakılmasından mahiyetine kadar uzanan geniş bir zihni coğrafya da öne çıkan unsur "hareket" olur. Bu bölüm bilhassa Nurettin Topçu'nun felsefi yaklaşımını ve düşünce adamlığını anlamak isteyen okurlar için mühimdir.
Varoluş Felsefesi / Hareket Felsefesi kitabından daha fazla alıntı okumak için tıklayın
SON BİR KELAM
◾ Nurettin Topçu gelenekten beslenen ama modernliğin iyi yönlerine de dikkat çekerek Anadolu merkezli bir zihin dünyası oluşturma gayreti içerisinde olmuş büyük bir münevverimizdir.
◾ O, düşünceleri yoluyla birden fazla kuşağı etkileyerek gerçek hocalığı milletimize gösterir. Topçu'nun eserlerinde ve fikir dünyasında öne çıkan unsur Müslümanlıktır. Nurettin Topçu nihayetinde merkezi Anadolu olan bir Müslüman düşünce yapısını savunur.
Nurettin Topçu'nun hayatını detaylıca öğrenmek için tıklayın