Sezai Karakoç düşüncesinde 10 kavram
16 Kasım 2021 tarihinde Daru'l Ukba'ya uğurladığımız, edebiyat ve fikir dünyamızın gür sesi merhum üstad Sezai Karakoç, şiirleri ve düşünceleri ile çağımıza damga vurmuş bayrak bir şahsiyetti. "Diriliş" olarak ifade ettiği dünya görüşü ile alakalı ortaya onlarca eser koyan şair, ümmetin birliği ve Müslümanların düşünce dünyaları için çalışmış bir öncü isimdi. Vefatının 3. yılında Sezai Karakoç'u rahmetle anıyoruz.
🔴 DEVLET
◾ Sezai Karakoç'a göre devlet kurumu, insanların mutluluğunu önemsemek için kurulmuş ulu bir yapıdır. Burada öne çıkan anlayış devletin kişi için olmasıdır. Kurumsallaşma devleti dışa değil içe dönük kılmalıdır.
◾ Karakoç'a göre devlet öncelikle bir düşüncedir. Düşünce zamanla gelişerek bir gerçekliğe dönüşebilir. Dönüşmezse de Müslümanlar devleti gönüllerinde yaşatırlar.
◾ Sezai Karakoç'un devlet anlayışı sünnet-i şerif gibi bir devamlılık arz eder. Sezai Karakoç'un fikir dünyasına göre, Bursa, Manisa, Edirne, İstanbul, Diyarbakır ve benzeri Osmanlı şehirleri erdem ve estetiğin öne çıktığı İslam anlayışının gözlemlendiği şehirlerimizdir.
HIZIRLA KIRK SAAT HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
🔴 ŞEHİR
◾ Sezai Karakoç, şehirleri "Arslan yatağından belli olur" atasözü üzerinden değerlendirir. Ona göre toplumlar, çağlar, dönemler ve uygarlıklar, şehirlerinden belli olur.
◾ Bir medeniyetin kök olarak şehirden neşet ettiğinin idrakinde olan Karakoç şehirleri, medeniyetleri kurma ve büyütme bakımlarından ele alır. İslam şehirlerinin o kuşatıcı ve sahiplenici tavrına karşı Batı şehirlerinin tekil ve dışlayıcı yapısını eleştirir.
🔴 ADALET
◾ El- Adl kökünden gelen Adalet aynı zamanda Yüce Allah'ın (CC) bir ismidir. Sezai Karakoç adalet kavramını güneş sistemindeki çekim kanununa benzetir. Ona göre adaletin olmadığı bir yerde başka bir meseleden bahsetmek mümkün değildir. Medeniyetler ve insanlar için temel gereklilik her zaman adalettir.
◾ Karakoç' göre, adalet, yalnız toplum ahlâkı açısından değerli ve önemli değil, ekonomik alanda yağma, soygun ve gasptan; siyasî alanda zorbalık ve baskıdan; din ve düşünce alanında inançları ve hakikat arayıcılığını öldüren empoze ve önyargılardan koruyan ve kurtaran temel duygudur.
◾ Adaletin yok olması her alanda bir anarşi doğmasına neden olacaktır. Karakoç, Hz. Peygamber'in "Adalet mülkün temelidir" sözüyle çok büyük bir hakikate işaret ettiğine dikkat çekmektedir. Adalet olmayan yerde mülk, ülke temelinden sarsılmakta ve yıkılmakta gecikmez.