Teoman Duralı'nın Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyeti kitabından alıntılar
Prof. Dr. Teoman Duralı, ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından biri. Hem Türkiye'de hem de dünyada gerçekleştirdiği çalışmalarla, verdiği derslerle, kaleme aldığı kitaplarla ve katıldığı seminerlerle felsefeyi ve İslam felsefesini en iyi şekilde anlattı ve geniş kitlelere sevdirdi. Felsefe denilince ilk akla gelen isimlerden olan çağımızın önemli mütefekkirlerinden Teoman Duralı, Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyeti eserinde, bu medeniyetin tarihi ve sistematik yönden tahlilini gerçekleştiriyor. Yaşadığımız dünya düzeninin, bizler doğmadan çok daha önce belirlendiğinin altını çiziyor.
Haksızlık etmekten kaçınmak, taraf tutmamak anlamına gelmez. Tarafsızlık, ahlaksızlıktır. Haksızlık etmekse, adaletsizliktir, yani zulümdür.
İlkece, İslam, Allah tebliğinin verisidir. Buna karşılık ideoloji, insan dimağının eseri olan felsefe-bilim çıkışlıdır. Bu ikisi, şu halde, birbirine zıttır. İkisinden birini öbürüne indirgemek, felsefe-bilim bakımından saçma; din yönündense, küfürdür. Ne İslam'ı ideolojileştirebilirsiniz ne de ideolojiyi İslâmileştirmeğe mezunsunuz.
Her insan bireyinin esas ödevi, hayırlı işler görmek, ibadet etmek; hakkıysa, ümittir. Ümit hayattır. Ümit devam ettiği sürece yaşanır. Ümidin kesildiği yerde tragedya, giderek saçmalık, sonundaysa, intihar baş gösterir.
Teoman Duralı'nın Fikriyat.com'daki tüm yazıları için tıklayın