Teoman Duralı'nın Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyeti kitabından alıntılar
Prof. Dr. Teoman Duralı, ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından biri. Hem Türkiye'de hem de dünyada gerçekleştirdiği çalışmalarla, verdiği derslerle, kaleme aldığı kitaplarla ve katıldığı seminerlerle felsefeyi ve İslam felsefesini en iyi şekilde anlattı ve geniş kitlelere sevdirdi. Felsefe denilince ilk akla gelen isimlerden olan çağımızın önemli mütefekkirlerinden Teoman Duralı, Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyeti eserinde, bu medeniyetin tarihi ve sistematik yönden tahlilini gerçekleştiriyor. Yaşadığımız dünya düzeninin, bizler doğmadan çok daha önce belirlendiğinin altını çiziyor.
Milli toplumculuk denilen insanlık faciası, tepki olarak ortaya çıkmış olsa dahi, sermayecilik ile yavrusu ve hempâsı ortakmülkcülük kadar, Yeniçağ dindışı Batı Avrupa medeniyetinin doğal ve zorunlu verisidir! Bugünlerde, son bin yılın en kan dökücü adamı ilân edilen Adolf Hitler, Thomas Hobbes ile benzerlerinin fikirce evlâdından başkası değil de nedir?
Örf ile âdet bağı, hayatî önemine binaen, kadının çepeçevresinde örülmüştür. O, bu ağın, şebekenin orta direği mesabesindedir. Topluluğun namusu, şerefi, haysiyetidir.
İslam'a, dolayısıyla da insanlığa yapılabilecek en büyük kötülük, onun siyasi ile iktisadi amaçlar uğruna suistimal edilmesidir. Böylelikle o, din olmaktan çıkar; manevi yetkisini ve duruluğunu yitirip Yeniçağ dindışı Avrupa medeniyeti çerçevesinde bitip serpilmiş ideolojiler zincirine eklenmiş yeni bir halka olmaktan öteye geçemez.