Arama

Yahya Kemal Beyatlı'nın kaleminden Aziz İstanbul

Yirminci yüzyıl edebiyatımızın en önemli isimlerinden, aruz ile şiir yazan son büyük şairimiz olarak kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı, eserlerinde milli bir bilinç ve dava şuuru ile hareket ederdi. Şiir ve düz yazılarında milletimizin izleri bulunan Yahya Kemal aynı zamanda büyük bir İstanbul aşığıydı. Beyatlı'nın İstanbul'a dair kaleme aldığı yazılar Aziz İstanbul eserinde toplanmıştı. Sizler için Yahya Kemal Beyatlı'nın Aziz İstanbul eserinden önemli cümlelerin altını çizdik.

💠

Fetihten sonra İstanbul'un imarı hemen başladı. O devirde harp ne kadar sürekli olmuşsa imar da o kadar sürekli olmuştur. Bursa'yı ve Edirne'yi Türk üslûbunda ortaya çıkaran imar kudreti bu defa İstanbul'da göründü.

Yahya Kemal Beyatlı

💠

Bir semtin esası olan cami yalnız bir tek binadan ibaret olan ibadet yeri değildi; o camii vakfedenin devrini gösterir bir manzumeydi; camiin yanında medrese, imaret, tâbhâne, hamam, mektep, muvakkithane, camiin mihrap tarafında vakfedenin türbesi, akrabası ve yakınlarının gömüldüğü mezarlık… Hâsılı bütün şekliyle, vakfedenin adını taşıyan ve devrini temsil eden bir levhaydı.

Yahya Kemal Beyatlı

💠

Yüzlerce sene vakıflara bezenecek olan İstanbul'da, fetihten sonra, millî mimarî yeni bir merhaleye girmişti: Millî mimarî artık müminleri bir tek kubbe altına almaya çalışıyordu.

Yahya Kemal Beyatlı

  • 10
  • 24

💠

Bir mimarî edebiyat ve tarihimiz olmadığı için eski Sinan, Ayas, Hayreddin, Kemaleddin gibi şerefli mimarlarımızı, karışık rivayetler yüzünden, hayal meyal biliyoruz. Cetlerimiz yalnız mimarîde değil, her şeyde, dâhiyâne yapmasını bilmişler, lâkin yazmasını unutmuşlar. Bu bizim feci bir talihsizliğimizdir.

Yahya Kemal Beyatlı

  • 11
  • 24

💠

Daha elli sene evveline kadar İstanbul, Eyüb, Üsküdar ve Boğaziçi semtleri yeryüzünde görülmüş semtlerin en güzelleriydi; her biri diğerinden başka, kendine benzer, şekli ve havası birbirinden çok farklı semtlerdi. Bir semtten diğerine geçerken, bir yıldızdan bir yıldıza geçmiş kadar başkalık duyulurdu.

Yahya Kemal Beyatlı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN