Filistin hakkında çıkan dezenformasyon haberleri
7 Ekim sabahında başlayan "Aksa Tufanı" harekatı sonrasında İsrail, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırılan Gazze'ye büyük, kanlı ve vahşet dolu bir operasyon başlattı. İnsan hak ve hürriyetleri ihlali dolu bu saldırı esnasında uluslararası medyayı yanıltmak için dezenformasyon dolu haberleri sosyal medya üzerinden servis eden İsrail, aynı zamanda insanların algılarına da saldırdı.
"FESTİVAL" YALANI
🔹 "Festivalde canlarını kurtarmak için koşuşan İsrailliler" başlığı ile sosyal medyada dolaşan video ve fotoğraflar aslında tam aksi istikamete dair bir haber.
🔹 Görüntüler 4 Ekim 2023 tarihine ait. Video kayıtlarında İsrailliler Tel Aviv'de bulunan bir konser alanında koşuyor. Bu tarihten 3 gün sonra "Aksa Tufanı" harekatı başladı.
"MEHMETÇİK GAZZE'YE" YALANI
🔹 "Ülkemizdeki yabancılar İsrail Başkonsolosluğu önünde 'Mehmetçik Gazze'ye' sloganları attı" manşetiyle paylaşılan görüler "Aksa Tufanı" sonrasında gerçekleşmedi.
🔹 Yayınlanan videolar 10 Mayıs 2021 tarihine ait. 7 Mayıs'ta Mescid-i Aksa'ya karşı işlenen hak ihlallerinin ardından pek çok grup İsrail'i protesto etti. Slogan o tarihte konsolosluk önünde atıldı.
"MISIR POLİSİ İSRAİLLİLERE ATEŞ AÇTI" YALANI
🔹 Olayların başladığı ilk günlerde sosyal medyada çokça dolaşan videolardan biri de "Mısır Polisi İsrail'den Mısır'a kaçan çok sayıda İsraillinin üzerine ateş açtı" başlığına sahipti.
🔹 Aslında bu görüntüler Aşkelon şehri yakınlarında gerçekleşen Hamas ve İsrail çatışmalarını yansıtıyor. Sol üst tarafta askerlerin İsrail askerleri oldukları oldukça açık.
"PUL" YALANI
🔹 Dijital alanda en çok yapılan paylaşımlardan birisi de bir posta pulunu merkezine alıyor. İddiaya göre bu pul, Filistin tarafından "sözde Ermeni soykırım iddialarını desteklemek" için basıldı. Lakin ortada böyle bir gerçeklik yok.
🔹 Son beş yıl içinde düzenli olarak farklı hesaplardan provakasyon maksatlı olarak paylaşılan bu pul, dijital ortamda üretildi. Ermeni pul koleksiyonerleri de konuyla ilgili, "Burada gösterilen resmin 'Filistin'in resmi pulu olmadığına dair' Filistin posta yetkililerinden onay aldık" sözleriyle hakikati ortaya çıkardı.
"KADINLARA DAYAK" YALANI
🔹 Sosyal medyada örgütlü şekilde paylaşılan bir video "Filistinliler, İsrailli çocuk ve kadınları vahşice dövüyor" şeklinde lanse edilse de hakikat çok farklıydı.
🔹 Oysa görüntüler 6 Ekim tarihinde sosyal medya üzerinde yayınlandı. İsrail medyasının yansıttığının tam aksine görüntülerde İsrail ordusuna bağlı gruplar Filistin yanlısı aktivistlere saldırıyor.