Arama

Filistin hakkında çıkan dezenformasyon haberleri

7 Ekim sabahında başlayan "Aksa Tufanı" harekatı sonrasında İsrail, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırılan Gazze'ye büyük, kanlı ve vahşet dolu bir operasyon başlattı. İnsan hak ve hürriyetleri ihlali dolu bu saldırı esnasında uluslararası medyayı yanıltmak için dezenformasyon dolu haberleri sosyal medya üzerinden servis eden İsrail, aynı zamanda insanların algılarına da saldırdı.

"MEHMETÇİK GAZZE'YE" YALANI

🔹 "Ülkemizdeki yabancılar İsrail Başkonsolosluğu önünde 'Mehmetçik Gazze'ye' sloganları attı" manşetiyle paylaşılan görüler "Aksa Tufanı" sonrasında gerçekleşmedi.

🔹 Yayınlanan videolar 10 Mayıs 2021 tarihine ait. 7 Mayıs'ta Mescid-i Aksa'ya karşı işlenen hak ihlallerinin ardından pek çok grup İsrail'i protesto etti. Slogan o tarihte konsolosluk önünde atıldı.

Filistin'de şahit olduğumuz habâset: Hasidizim

  • 10
  • 15

"MISIR POLİSİ İSRAİLLİLERE ATEŞ AÇTI" YALANI

🔹 Olayların başladığı ilk günlerde sosyal medyada çokça dolaşan videolardan biri de "Mısır Polisi İsrail'den Mısır'a kaçan çok sayıda İsraillinin üzerine ateş açtı" başlığına sahipti.

🔹 Aslında bu görüntüler Aşkelon şehri yakınlarında gerçekleşen Hamas ve İsrail çatışmalarını yansıtıyor. Sol üst tarafta askerlerin İsrail askerleri oldukları oldukça açık.

Filistin Davamız

  • 11
  • 15

"PUL" YALANI

🔹 Dijital alanda en çok yapılan paylaşımlardan birisi de bir posta pulunu merkezine alıyor. İddiaya göre bu pul, Filistin tarafından "sözde Ermeni soykırım iddialarını desteklemek" için basıldı. Lakin ortada böyle bir gerçeklik yok.

🔹 Son beş yıl içinde düzenli olarak farklı hesaplardan provakasyon maksatlı olarak paylaşılan bu pul, dijital ortamda üretildi. Ermeni pul koleksiyonerleri de konuyla ilgili, "Burada gösterilen resmin 'Filistin'in resmi pulu olmadığına dair' Filistin posta yetkililerinden onay aldık" sözleriyle hakikati ortaya çıkardı.

Filistin'de Yahudi terörü

  • 12
  • 15

"KADINLARA DAYAK" YALANI

🔹 Sosyal medyada örgütlü şekilde paylaşılan bir video "Filistinliler, İsrailli çocuk ve kadınları vahşice dövüyor" şeklinde lanse edilse de hakikat çok farklıydı.

🔹 Oysa görüntüler 6 Ekim tarihinde sosyal medya üzerinde yayınlandı. İsrail medyasının yansıttığının tam aksine görüntülerde İsrail ordusuna bağlı gruplar Filistin yanlısı aktivistlere saldırıyor.

Osmanlı arşivlerinden Kudüs fotoğrafları

  • 13
  • 15

"JOE BİDEN'IN" YALANI

🔹 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail basını tarafından ortaya atılan yalan dolu "bebek" haberi için "Çocukların kafalarının kesildiği fotoğrafları göreceğimi hiç düşünmezdim" ifadelerini kullandı.

🔹 Dezenformasyonu yayanlar bu haber hakkında bir kaynak yahut bilgi paylaşmadıkları gibi İsrail ordu yetkilileri de ellerinde argüman olmadığını açıkça dile getirdiler. Biden bu yalan haber ile olası bir ABD müdahelesinin duygusal alt metnini hazırlamış oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN