Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramlar
Filistin ile İsrail arasında gerçekleşen çatışmalar bir soykırıma dönüşmüştür. Dünya'nın gözleri önünde gerçekleşen bu katliam, hangi ırka mensup olursa olsun vicdan duygusuna sahip her insanı rahatsız etmeli ve küresel güce sahip tüm ülke liderleri bu katliama "dur" demelidir. Sizin için savaş suçlarının işlendiği, 21. yüzyılın en büyük katliamı olan Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramları açıkladık.
🔹 Bir bölgeye kalıcı yerleşim için giden kişiye yerleşimci denir. İsrailli yerleşimci ise Filistin toprağına kalıcı yerleşim için giden kişiler yerleşimci olarak adlandırılır.
🔹 İsrail 2005'deki istisna dışında var olan yerleşimin birimlerini hep korumuştur. Yerleşimciler ekonomik motivasyonlu, ideolojik motivasyonlu ve koyu Ortodoks Yahudi yerleşimciler olarak üçe ayrılır.
🔹 Antlaşma, I.Dünya Savaşı esnasında 1916 yılında Britanya İmparatorluğu ile Fransa arasında yapılmıştır. Büyük devletlerin savaş bitmeden önce Orta Doğu'da kendileri için nüfuz bölgelerini belirledikleri bir anlaşmadır.
🔹 Antlaşma Osmanlı'nın Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören bu gizli antlaşma 1917 yılında Sovyet hükümetince ortaya çıkarılmıştır.
🔹 1973 yılında gerçekleşen ve Yom Kippur Savaşı olarak adlandırılan Arap–İsrail Savaşı, Mısır ve Suriye önderliğinde Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı savaştır.
🔹 Savaş, Yahudilerin dinî bayramı Yom Kippur'un (Kefaret Günü) kutlandığı tarihlerde Mısır'ın beklenmeyen saldırısı ile başladı. Çarpışmanın büyük kısmı İsrail'in işgal ettiği Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'nde yaşandı.
🔹 "Öfke Günü" Mısır, Tunus, Ürdün ve Libya gibi ülkelerde yapılan devrimler esnasında ortaya çıkan bir kavramdır. Orta Doğu ile bağdaşlaşan bu kavram, halka yaşatılan zulümlere karşı sessiz kalmamak için bir çağrıdır.
🔹 İlk olarak 2011 yılında Mısır'daki eylemlerden sonra kullanılan Öfke Günü kavramı, Tunus'ta 25 Ocak 2011 tarihinde meydana gelen "Yasemin Devrimi"ndeki tepkilerin sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkar.
🔹 14 Aralık 1987 yılında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın önderliğinde, İlk Filistin İntifada'sı sonrasında kuruldu. İsrail'in işgal ve abluka altında bulundurduğu Filistin'de faaliyet gösteren Hamas, Batı ülkeleri tarafından terör örgütü olarak görülüyor.
🔹 İsrail'i yok etmeye yeminli olan Hamas, İsrail askerlerini ve sivillerini hedef alan birçok saldırıdan sorumlu tutuluyor. Hamas, 2006 yılında Filistin'de meclis seçimlerini kazandı. 2007 yılına gelindiğinde Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi.
🔹 İsrail, Hamas'ın Gazze'de yönetimi ele almasına abluka uygulayarak örgütün bölgeye askeri mühimmat temin etmesini engellemek amacıyla insan ve mal giriş çıkışına kısıtlama getirdi.