Arama

Öfke Günü nedir? Filistin'de Öfke Günü ilan edildi mi?

İsrail'in Filistin'e insanlık dışı saldırısının on ikinci günündeyiz. Bir savaştan ziyade katliama dönüşen olaylar silsilesi, 17 Ekim Salı günü İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırmasıyla farklı bir noktaya taşındı. Akşam gerçekleşen saldırıdan sonra 18 Ekim Çarşamba gününün, Müslüman ülkelerce Öfke Günü olarak ilan edilmesi istendi...Peki, Öfke Günü nedir? Ne anlama geliyor?

  • 6
  • 10
FİLİSTİN'E KARŞI MÜSLÜMANLARA ÇAĞRI
FİLİSTİN’E KARŞI MÜSLÜMANLARA ÇAĞRI

İsrail'in son soykırım saldırılarının ardından tekrar gündeme gelen Öfke Günü'nün ne anlama geldiği merak edilmekte. Peki bu ifade ne demek?

◾ Geçmişte de kullanılan Öfke Günü kavramı, Orta Doğu'da yaşanan zulme karşı gösteri ve tepkiler için düzenli olarak yapılan bir çağrıdır.

  • 7
  • 10
ÖFKE GÜNÜ NEDİR?
ÖFKE GÜNÜ NEDİR?

◾ Orta Doğu topraklarında "Yevmü'l Gazab" olarak bilinen Öfke Günü; Mısır, Libya gibi ülkelerde gerçekleşen devrimler esnasında ortaya çıkan bir terimdir.

◾ Öfke Günü ilk olarak 2011 yılında Mısır'daki eylemlerinden sonra gerçekleşmiştir. Sonrasında ise Öfke Günü olarak bilinen bu gün, Tunus'ta 25 Ocak tarihinde meydana gelen "Yasemin Devrimi"ndeki tepkilerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Yasemin Devrimi nedir?

Yasemin Devrimi, Tunus'taki halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanır ve buna da Yasemin Devrimi adı verilir.

Dış basının gözünden "Aksa Tufanı"

  • 8
  • 10
YEVMÜ'L GAZAB
YEVMÜ’L GAZAB

Öfke Günü, Orta Doğu ile bağdaştırılan bir ifadedir. Yevmü'l Gazab yani Türkçe olarak tam tercümesi Gazap Günü olan terim, bilhassa Müslüman halkın her türlü iç ve dış savaş, saldırılara maruz kaldığını belirtir

◾ Aslında Öfke Günü, bir nevi tüm dünyaya Müslümanlar tarafından yapılan bir çağrıdır. Geçmişten günümüze Müslümanlara yapılan zulüm ve işkenceyi ısrarla görmezden gelmek, batı zihniyetinin huyu olmuştur.

  • 9
  • 10
MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TEPKİ
MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TEPKİ

◾ Özetle Öfke Günü, Orta Doğu topraklarında; Mısır, Tunus, Libya gibi Müslüman ülkelerin yaşadığı olaylar silsilesinde vuku bulmuştur.

◾ Bugün de Filistin'de yaşanan katliama Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkeler tepki gösterirken batı ülkeleri sadece İsrail'in yanında olup desteklerini dile getirdi.

Aksa Tufanı yeni bir intifadanın ayak sesleri olabilir mi?

  • 10
  • 10
ÖFKE GÜNÜ
ÖFKE GÜNÜ

◾ Filistin'de yaşanan hadiseler sonrası "Öfke Günü" olarak ilk karşılık Lübnan geçici Başbakanı Necip Mikati'den geldi. Mikati, 18 Ekim Çarşamba gününü ulusal yas yani "Öfke Günü" olarak ilan ettiğini açıkladı.

◾ Bununla beraber Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Suriye ve Yemen'in yer aldığı Arap Birliği, bayraklarını yarıya indirerek üç gün milli yas ilan etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN