Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar
İsrail Devleti kayda değer hiçbir gerekçe olmaksızın tüm dünyanın gözü önünde savaş değil insanlık suçu işliyor ve Batılı devletler bunu sadece izlemekle yetiniyor. Milyonlarca masum insan, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu acı bir şekilde yaşamını yitiriyor. Peki, alenen işlenen bu katliamın uluslarası hukuk açısıdan karşılığı ne? İşte, Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar...
DEVLETLER EGEMENLİKLERİNDEN SORUMLUDUR
◾ Uluslarası hukuk kapsamında, 21 Aralık 1965 tarihinde kabul gören Genel Kurul'un 2131 sayılı "Devletlerin İç İşlerine Karışmanın Yasaklanması ve Bağımsızlık ve Egemenliklerinin Korunması Bildirisi" ile 1970 senesindeki "Devletler Arasında Dostça İlişkiler Bildirisi" gibi bildiriler, Filistin meselesine hukuksal manada daha fazla açıklık getirmektedir.
◾ Bu iki bildirgenin anlatmak istediği temel düşünce: "Her devlet iç egemenliği bakımından tam olarak kendisi yetkilidir. Hiçbir devletin başka bir devletin iç veya dış işlerine, hangi nedenle olursa olsun karışmaması gerekir."
SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ
◾ Soykırım Sözleşmesi, BM Genel Kurulu tarafından 1948 yılının Aralık ayında kabul edilmiş ve Ocak 1951 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 17 Ağustos 1949 yılında İsrail, Soykırım Sözleşmesi'ni imzalamış olmasına rağmen günümüzde işlediği alenen bir soykırımken BM Kurulu'ndan hiçbir yaptırım kararı çıkmamaktadır.
◾ 21. yüzyılda dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen bu vahşete delil arayan Batılı devletler, gündemden bihaber olmalıdırlar ki İsrail'in her geçen dakika milyonlarca masumu hayattan koparmalarına ses çıkarmıyorlar.
İNSANLIK SUÇU İŞLEYEN İSRAİL'E DESTEK
◾ İsrail'in Filistin'e uyguladığı bu soykırım, yalnız Türkiye'nin desteğiyle durdurulabilecek bir noktada değildir. BM kurumlarının harekete geçirilmesi şarttır.
◾ Başta Türkiye ve Filistin'i destekleyen devletler ateşkes kararının alınması için BM'ye başvurmuş maalesef olumlu bir yanıt alınamamıştır.
◾ Ortada savaş değil bir soykırım varken ABD, İngiltere, Fransa kısacası Batılı devletler ve Japonya; bırakın ateşkes kararını istemelerini, İsrail'in haklı olduğunu ve davalarına sonuna kadar destek çıkacaklarını açıkladılar (!)
TARAF DEVLETLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
◾ Bir savaşta, iki devletten birine taraf olan ülkelerin iki yükümlülüğü bulunur, bunlardan ilki yaşanan vahşeti önlemeleri bu anlamda çaba göstermeleri gerekir. Daha sonra ise suçluların cezalandırılması konusunda iş birliği yapılmalıdır.
◾ İkincisi ise taraf olan develetlerin BM'nin Güvenlik Konseyi organına gidip bu savaşın durdurulması yönünde talimatta bulunmasıdır. Oy çokluğu çıktığında, savaş suçu işleyen devlete yaptırım rahatlıkla uygulanır.
BARIŞ İÇİN BİRLEŞME KARARI BİR TÜRLÜ ÇIKMIYOR!
◾ 30 Haziran 1950 tarihinde Türkiye'nin Kore'ye asker göndermesi, BM'den çıkan "Güney - Kuzey Kore Savaşı'nda, Güney'e yardım edilmelidir" kararı oy çokluğu sonucunda alınmıştır.
◾ Kısaca şunu söyleyebiliriz, eğer bugün Filistinlilerin katledilmesine, BM'ye üye olan 193 ülkeden çoğu karşı çıksa bugün milyonlarca masumun hayattan koparılmasının önüne geçilebilir.
*Türkiye'nin Kore'ye asker gönderme düşüncesi, halihazırdaki yönetimin Sovyet Rusya tehdidinden ötürü NATO'ya üye olabilmek için bir fırsat olarak görülmüştür.