Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar
İsrail Devleti kayda değer hiçbir gerekçe olmaksızın tüm dünyanın gözü önünde savaş değil insanlık suçu işliyor ve Batılı devletler bunu sadece izlemekle yetiniyor. Milyonlarca masum insan, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu acı bir şekilde yaşamını yitiriyor. Peki, alenen işlenen bu katliamın uluslarası hukuk açısıdan karşılığı ne? İşte, Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar...
TARAF DEVLETLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
◾ Bir savaşta, iki devletten birine taraf olan ülkelerin iki yükümlülüğü bulunur, bunlardan ilki yaşanan vahşeti önlemeleri bu anlamda çaba göstermeleri gerekir. Daha sonra ise suçluların cezalandırılması konusunda iş birliği yapılmalıdır.
◾ İkincisi ise taraf olan develetlerin BM'nin Güvenlik Konseyi organına gidip bu savaşın durdurulması yönünde talimatta bulunmasıdır. Oy çokluğu çıktığında, savaş suçu işleyen devlete yaptırım rahatlıkla uygulanır.
BARIŞ İÇİN BİRLEŞME KARARI BİR TÜRLÜ ÇIKMIYOR!
◾ 30 Haziran 1950 tarihinde Türkiye'nin Kore'ye asker göndermesi, BM'den çıkan "Güney - Kuzey Kore Savaşı'nda, Güney'e yardım edilmelidir" kararı oy çokluğu sonucunda alınmıştır.
◾ Kısaca şunu söyleyebiliriz, eğer bugün Filistinlilerin katledilmesine, BM'ye üye olan 193 ülkeden çoğu karşı çıksa bugün milyonlarca masumun hayattan koparılmasının önüne geçilebilir.
*Türkiye'nin Kore'ye asker gönderme düşüncesi, halihazırdaki yönetimin Sovyet Rusya tehdidinden ötürü NATO'ya üye olabilmek için bir fırsat olarak görülmüştür.
"İSRAİL YASA DIŞI BİR VARLIKTIR"
◾ Silahlı bir saldırıya maruz kalan bir devlet, devlet olmasa herhangi bir topluluğun meşru müdafaa hakkı vardır. Şimdi ise Filistin'in topraklarını müdafaa hakkı kısıtlanmaya çalışılmaktadır.
↪ İşgal, uluslararası bir suç olduğundan meşru müdaafa hakkı zaman aşımına uğramaz.
◾ I. Dünya Savaşı'nda sahnelenen oyun, II. Dünya Savaşı'nda da sahnelendi. Batılı devletlerin ise zihniyeti hep aynıydı ve hiç değişmedi.
Editör: Sümeyye Gedizli