İnsanın kendi ile imtihanı: Yapay zeka
Son dönemde ülkemizde ve dünyada tartışılan konulardan biri olan yapay zeka, insan zekasının fonksiyonlarının makinelere kazandırılıp kazandırılamayacağı üzerine çalışmalar yapar. Tartışmaların odak noktası yapay zekanın sınırlarının olup olmaması ve insanları yönetebilecek düzeye gelebilme ihtimaline karşı duyulan kaygıdır. Sizler için yapay zeka hakkında merak edilenleri derledik...
Yapay zekanın sınırları var mıdır?
🔶 Vav TV' de yayınlanan Eğitim Atölyesi programında yapay zekanın sınırları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Erhan Akdoğan şu bilgileri bizlerle paylaştı:
"Robotik açısından düşündüğümüzde bir kere bizim kas iskelet sistemimizde inanılmaz bir serbestlik var. Hatta robotik derslerinde biz anlatırız: Belli bir serbestlik seviyesini geçtiğiniz zaman sonsuz sayıda çözüm ortaya çıkıyor. Yapay zekaya geldiğinizde tabii ki sınırları var. Bu da elimizdeki donanımsal yapılar ile ilişkili, etik açıdan belli kısıtlamaları insan kendisi koyacak ve insanında belli bir düşünme kapasitesi var ve o yapay zekayı yapan insanın düşünme kapasitesinin sınırları da önemli. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse tercüme kitap okuyoruz değil mi? O insan o kitabı ne kadar güzel algılayabilirse o kadar iyi bir biçimde tercüme eder. Tercüme edenin kapasitesi ile sınırlıdır. Yapay zeka da bir tercümedir, aslında. İnsan beyninin tercümesi olarak baktığımızda, yapay zekayı oluşturanların kapasitesi ile sınırlıdır."
Yapay zekanın dezavantajları
➡ Yapay zeka ürünleri yüksek maliyete sahiptir.
➡ Sistem dışında düşünememe.
➡ Duygu ve muhakeme yeteneğinin olmaması.
➡ Makinelere bağımlılığı artttırır.
➡ Orijinal yaratıcılık az görülür.
➡ İnsan rahata alışmasına neden olur.
🔶 Yapay zekanın geliştirildiği ilk zamanlarda sadece laboratuvar ortamlarında test amaçlı kullanıldığı bilinirken günümüz dünyasında ise günlük yaşamımızın bir parçası haline geldiği görülür. Yapay zekanın bu kadar yaygınlaşmasında iki faktörün ön plana çıktığı görülür:
↪ Birincisi, ticari açıdan yapay zekanın kârlı olması ve insan faktörünü minimum düzeye indirerek maliyetleri oldukça düşürmesidir.
↪ İkincisi ise insanlığın büyük bir teknolojik sıçrama yaşayarak bilgisayar donanımları ve yapay zekanın oluşturduğu yeniliklere ve konfora ilgi duyup kolay adapte olmasıdır.