Alev Alatlı kimdir?
Yazar Alev Alatlı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 79 yaşında hayata veda eden Alatlı, "bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz" sözüyle akıllara kazınmıştı. İslam dünyasında özellikle Filistin davasına yaptığı katkılarla ön plana çıkan yazar, ekonomist ve düşünür Alatlı, Türk ve İslam dünyasının Batı ile olan hesaplaşmasını gören önemli bir aydındı.
🔸 Her yıl düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" kapsamında kültür-sanat, spor, edebiyat ve tarih gibi birçok alanda ödüller sahiplerine verilmektedir. 2014 yılında Edebiyat alanında Alev Alatlı bu ödülün sahibi oldu.
🔸 Tören kapsamında "Kendisi kadar milletini ve medeniyetini bilen ilim insanlarımız hala var" mesajı, Alatlı'yı belki de en iyi ifade eden tanımlardan biridir. Hayatı boyunca bu topraklara sahip çıkan, bu toprakların hakkını fikrin her yerde yüksek sesle konuşma cesareti gösteren ve dünyadaki haksızlıklara kayıtsız kalmayan bir insan olmuştur.
🔸 Münevverler milletlerin ilgi sahalarına uyum sağladıkları gibi kendi gündemlerini milletlerinin gündemi yapabilme yeteneğine de sahiplerdir. Alev Alatlı da kaleme aldığı düne, bize ve hakikate yönelik eserleri ile gerçek bir münevver olduğunu kanıtlar. Bu uzun ve meşakkatli yolda bazen kurucu metinleri kurcalar bazen de ileri yıllarda kurucu metin olabilecek eserleri ile uğraşarak ortaya büyük bir külliyat koyar.
(X) 🔍 Bilgi Notu:
Alatlı, "Aydınlanma Değil, Merhamet" isimli romanı ile 2006 yılında Rusya'da,
"Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü"nü kazanır.
Alev Alatlı'nın eserleri:
"Yaseminler Tüter mi Hâlâ", "İşkenceci", "Viva La Muerte / Yaşasın Ölüm", "Nuke Türkiye", "Valla Kurda Yedirdin Beni", "O.K. Musti Türkiye Tamamdır", "Kadere Karşı Koy A.Ş", "Schrödinger'in Kedisi Kabus", "Schrödinger'in Kedisi Rüya", "Aydınlanma Değil Merhamet", "Dünya Nöbeti", "Eyy Uhnem Eyy Uhnem", "Beyaz Türkler Küstüler"
Makale: "Şimdi Değilse Ne Zaman", "Hayır Diyebilmeli İnsan", "Hatırla Geçmişin Geleceğindir", "Yorumsuz", "Aklın Yolu da Bir Değildir", "Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor"
Sohbet: "Safsata Kılavuzu Laf Ola Beri Gele", "Fesüphanallah!-Nasihatname 1", "Hafazanallah!-Nasihatname 2"
Eleştiri: "Aydın Despotizmi"
İnceleme: "Hollywood'u Kapattığım Gün", "Batı'ya Yön Veren Metinler", "Batı'ya Yön Veren Metinler II Rönesans", "Batı'ya Yön Veren Metinler 3", "Batı'ya Yön Veren Metinler 4", "Funda'nın Mutfak Rehberi"
Tercüme: Edward W. Said'in "Haberlerin Ağında İslam", "Filistin'in Sorunu", Tunuslu Hayreddin Paşa'nın "En Emin Yol 'Akvam ül-Mesalik'li Marifat Ahval el-Memalik"
Şiir: "Eylül 1998"