Harbiye Askeri Müzesi panoraması
Sultan Abdülhamid'in talimatıyla kurulan Harbiye Askeri Müzesi'nin, ülkemizin ilk müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Bu müze, 13. yüzyıldan kalma el yazması Kur'an-ı Kerim'den Murad Hüdavendigar'ın şehid olduğu Kosova Savaşı'nın sancağına, Orhan Gazi'nin miğferinden Sultan Abdülhamid'e ait fildişi kakmalı silaha kadar pek çok kıymetli eseri bünyesinde barındırıyor. İşte Harbiye Askeri Müzesi'nin panoraması…
Adres: Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul
Müzeye gidebilmek için metroyu kullanabilirsiniz. En yakın metro durağı Şişli Metro İstasyonu metro durağıdır. Geçen hatlar ise Şişhane – Daruşşafaka, İstinye Dereiçi – Şişli, Gaziosmanpaşa – Mecidiyeköy, Küçükköy – Mecidiyeköy, Kağıthane – Çeliktepe – Şişli, ve İstoç – Mecidiyeköy hattıdır.
Müzeye gidebilmek için tramvayı kullanabilirsiniz. Harbiye Askeri Müzesi'ne gidebilmek için en yakın tramvay durağı Fındıklı Tramvay Durağı'dır. Geçen hatlar ise Zeytinburnu- Kabataş hattıdır.
Müzeye gidebilmek için otobüs de kullanabilirsiniz. En yakın durak Harbiye IETT otobüs durağıdır. 32T, 54E, 89C, DT2 otobüsleri burada geçer.
Müzenin ön bahçesinde Seyit Onbaşı'nın heykelinin yanında tunç toplar sergileniyor. Ön bahçenin diğer bölümünde ise bombardıman uçağı 8-733 bulunuyor. Top yolunda 16-17. yüzyıldan kalma tunçtan döküm tekniğiyle yapılmış birçok eşliğinde müzeye giriş yapıyorsunuz.Top yolunda 16-17. yüzyıldan kalma tunçtan döküm tekniğiyle yapılmış birçok top eşliğinde müzeye giriş yapıyorsunuz.
Giriş Salonu: Harbiye Askeri Müze binasındaki müze koleksiyonundan seçme bazı objelerin yer aldığı tanıtım vitrini bulunur.
Türk Ordusu Kuruluş Salonu ve Büyük Türk Devletleri Tanıtım Alanı: Eski Türk devletlerinin tanıtımının yapıldığı bu bölümde, Metehan'ın onlu ordu sistemi panoraması ziyaret edebilir, Türklerin kullandığı okları görebilirsiniz.
Selçuklu Salonu: Selçuklu döneminin anlatıldığı bu salonda Türk düşünce ve bilim hayatının önderlerini görebilirsiniz. Türk tarihinde önemli yer olan Malazgirt Meydan Muharebesi'nin panoramasını ziyaret edebilir, Miryokefalon ve Dandanakan Savaşı'na dair bilgiler edinebilirsiniz.
Osmanlı Devleti Kuruluş Salonu: Burada 13. yüzyıldan kalma Kur'an-ı Kerim ve zırh gömlek bulunur. Buradaki Kur'an-ı Kerim, Meraginli Mehmed bin Mehmet bin Nihal aslı bir hattat tarafından 1289 yılında istinsah edildi. Daha sonra Gazi Evrenos Bey'in eline geçen bu eser, varisleri tarafından Askeri Müze'ye hediye edildi. Zırh gömlek ise Osmanlı'nın kuruluş döneminde özellikle Rumeli'nin fethinde büyük rol oynayan Evrenosoğulları ailesinden Evrenos Bey'e aittir.
14. yüzyılda Kosova Meydan Muharebesi sırasında Osmanlı ordusunun kullandığı yeşil sancak da bu salonda sergilenir. Murad Hüdavendigar'ın savaş alanında inceleme yaparken Sırp bir asker tarafından hançerlenerek şehit edildiği bu savaşta kullanılan sancaktır. Yeşil renkteki sancak aynı zamanda Askeri Müze'nin en değerli eserlerinden biridir.
Orhan Bey'e ait olan bir miğfer de bu salonda sergilenir. Miğferin ince uzun tepeliğinin alt bölümünde ve ağız çevresinde kitabesi bulunur.
Salonda, Sultan Abdülaziz'in himaye ettiği Polonyalı ressam Stanislaw Chlebowski'ye ait Varna meydan Muhaberesi'nin tabloları da bulunur.
Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köşesi: Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim'in atlı heykelleri, İstanbul'un fethinde Osmanlı gemilerinin karadan Haliç'e indirilmesini gösteren panaromik maket yer alır.
Kesici silahlar salonu: Sergilenmekte olan Avrupa kökenli kesici ve delici silahların en eski örneklerini orta çağ Avrupa kılıçlar oluşturur. Ortaçağ'da Avrupalı köylülerin kullandığı kanca şeklinde sivri bir ucu olan İtalyan silahı halberd, 16 yüzyıl sonlarında tören silahı haline gelen Alman silahı çift el epesi, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'nin ardından İskenderiye Hazinesinden İstanbul'a getirdiği Arapça kitabeli kılıçlar, Memlüklü dönemine ait alem, 19 yüzyıla ait balta ve kamalar, miğferler sergileniyor.