İsrail’in Gazze’deki insani ve kültürel soykırım planı
Filistin toprakları, yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır. Bu bakımdan içerisinde birçok dini ve kültürel eser barındırır. Filistin topraklarında Yahudi bir İsrail Devleti kurma fikri ilk kez II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıktı. İsrail Devleti'nin kurulma aşamasındaki fikir babası Theodor Herzl, ilk defa İsviçre'de düzenlenen Siyonizm kongresinde bu fikri dile getirdi. Böylece Filistin topraklarında yaklaşık bir asırdır süren Filistinlilere yönelik soykırım başlamış oldu. İşgalci İsrail'in sistematik olarak uyguladığı insani ve kültürel soykırımın geri planını sizler için yazdık.
🔴 İsrail, tarih boyunca süren saldırılarında Gazze'nin kültürel ve tarihi mirasını hedef almaktan da hiçbir dönemde çekinmemiştir. Şimdiye kadar Gazze'de 9 yayınevi ve kütüphane, 21 kültür merkezi, 3 sanat stüdyosunu yerle bir etmiştir.
🔴 Gazze Şeridi, İslam eserlerine ev sahipliği yaptığı kadar Hristiyanlığın da en eski dini yapılarını içerisinde barındıran önemli bir merkezdir. Kutsal alanlara yönelik yapılan saldırılarda kiliselerin de bazıları ya büyük tahribata uğramış ya da yıkılmıştır.
Osman bin Kaşkar Camii
🔴 İsrail, özellikle hava saldırılarıyla son olarak Gazze Eski Şehir'deki tarihi Osman bin Kaşkar Camii'ni bombaladı. 1223 yılında inşa edilen cami, Gazze'nin en eski yapılarından biri olma özelliğini taşımaktaydı.
🔴 Camiye yönelik saldırıda onlarca kişi yaralanırken, tarihi yapıda hasar meydana geldi. Bu eylem işgalci İsrail'in esasında tarihi olarak da bir soykırım yapma gayretlerinin bir göstergesidir.
🔴 Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan çok sayıda tarihi esere ve kültür merkezine sahip olan Refah Müzesi, İsrail'in Gazze'ye 11 Ekim'de yaptığı hava saldırılarında harap oldu. Müzedeki eski paralar, bakır ve toprak eserler enkaz altında kaldı.
🔴 Biz Müslümanlara düşen görev burada çok önemlidir. Filistin'in fiziki olarak direnişinde destek olmanın yanında, bir milletin ortak mirası olan kültürel unsurlara uygulanan soykırıma karşı da bilinçli ve uyanık olmalıyız. Dil, din ve medeniyet inşasında önemli olan diğer unsurların da korunması ve sürekliliğinin sağlanması Filistin'in geleceği için var olmalıdır.