Mehmet Akif Ersoy'un ahlak anlayışının temelleri
Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişen önemli bir fikri ve edebi şahsiyet olan Mehmet Akif Ersoy, bütünlüklü ve etkileyici tahlilleriyle öne çıkan bir düşünce adamıdır. Eserleri, milli kültürümüzün temel değerlerini belirleyerek önemli bir katkı sunmuştur. Türk insanının manevi dünyasını tarihi derinlikte milli bir şuur içinde yorumlayan şair; İslam dünyasında da söz sahibi bir ilim adamı olarak bilinir. Akif'in günümüzde bile İslam dünyasına ve Türk kültürüne yönelik öneri niteliğindeki eleştirileri, hala büyük bir önem taşımaktadır.
◼ Akif'e göre, milletlerdeki ahlakın çöküşü, İslam'a olan bağlılığın zayıflamasından kaynaklanır. Akif, erdem duygusunun sadece Allah korkusundan doğduğuna inanır ve bu ölçütün tüm ahlak anlayışının temelini oluşturduğunu belirtir. Seküler ahlakı reddeder ve Allah inancının olmadığı toplumlarda ahlaki çöküşün kaçınılmaz olduğunu ifade eder.
◼ Her din, bir ahlak ve değer sistemine sahiptir; bu nedenle İslam ahlakının ana kaynağı Kur'an ve Sünnettir. Akif, toplumun faziletini İslam'a dayandırarak, dinin bu milletin temelini oluşturduğunu vurgular.