Arama

Adaletin kapısı Hz. Ömer’in fıkıh alanındaki icraatları

Hz. Ömer, "adaletin kapısı" olarak bilinen bir sahabeydi. İslam devletinin ikinci halifesi olan Hz. Ömer, Peygamber Efendimizin (sav) hem arkadaşı hem de yardımcısıydı. Bu nedenle onun hükümlerindeki maksadını ve hikmetini öğrenme fırsatı bulmuştu. Pek çok olayda vahiy gelen ayetler, onun öngörüsünü ve hükmünü destekler nitelikteydi. İslam hukuku ve yargılama usulünün temellerini atan, gerçekleştirdiği içtihatlarla gelecek nesillere örnek olan Hz. Ömer'in fıkıh alanındaki icraatlarını derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 13
KÖTÜLÜĞE GÖTÜREN VASITALARI YASAKLAMAYA ÇALIŞIRDI
KÖTÜLÜĞE GÖTÜREN VASITALARI YASAKLAMAYA ÇALIŞIRDI

◾ Genel olarak faydanın elde edilmesi ve zararın giderilmesini ifade eden maslahatla "kötülüğe götüren vasıtaların yasaklanması" anlamındaki sedd-i zerâi' Hz. Ömer'in içtihatlarında dikkat ettiği önemli prensiplerdendir.

Onun müellefe-i kulûbun zekât hissesiyle ilgili tutumu, fethedilen toprakları fethe katılanlar arasında bölüştürmeyip haraç mukabili eski sahiplerine bırakması, bir kıtlık yılında açlık sebebiyle hırsızlık yapanlara ceza uygulamaması, Ehl-i kitap kadınlarla evlenmeyi tasvip etmemesi gibi ictihad ve uygulamaları öteden beri değişik yorum ve açıklamalara konu olmuştur.

Hz. Ömer nasıl şehit edildi?

  • 10
  • 13
HÜKÜMLERİN ‘ŞARTLARA UYGUNLUĞU’ TARTIŞILAN BİR KONUDUR
HÜKÜMLERİN ‘ŞARTLARA UYGUNLUĞU’ TARTIŞILAN BİR KONUDUR

◾ Günümüzde "zamanın değişmesiyle hükümlerin değişeceği" prensibi çerçevesinde yapılan tartışmalarda, değişimin sınırlarını sübûtu ve delâleti kati olan nasların getirdiği hükümleri kapsayacak derecede genişleten ve bu hükümlerin dönemin toplumsal şartlarına bağlı olarak geldiği, bu şartlar ve ortamın değişmesiyle hükümlerin de değişeceği görüşünü savunanlar Hz. Ömer'in yoruma müsait görünen bu içtihat ve uygulamalarına atıfta bulunurlar.

◾ Çoğunluğa göre ise konu derinlemesine incelendiğinde Hz. Ömer'in bu uygulamalarının başka naslara dayandığı veya hükmün uygulanması için var olması gereken illet ve şartların bulunmayışına bağlı olduğu ya da maslahat ve sedd-i zerâi' prensipleri çerçevesinde devlet başkanına tanınan yetki kullanımından ibaret olduğu görülmektedir.

  • 11
  • 13
SAHABE NESLİ MÜÇTEHİTLERİNİN BAŞINDA GELİR
SAHABE NESLİ MÜÇTEHİTLERİNİN BAŞINDA GELİR

Hz. Ömer'in bu içtihat ve uygulamalarının diğer sahabelerin bilgisi ve onayı dâhilinde olması, fethedilen toprakların statüsü meselesinde olduğu gibi bazı konularda sahabenin icmâının meydana gelmesi de onun naslarla çizilen çerçevenin dışına çıkmadığını gösterir.

◾ Fıkıh tarihinde ehl-i re'y yanında ehl-i hadîs adı verilen ekolün de sahabe nesli müçtehitlerinin başında Hz. Ömer bulunduğu için onun hem kendi döneminde hem de sonraki dönemlerde yaşayan farklı ekollere mensup müçtehitler üzerindeki tesirleri derin olmuştur.

  • 12
  • 13
YARGILAMA USULÜNÜN TEMELLERİNİ ATTI
YARGILAMA USULÜNÜN TEMELLERİNİ ATTI

◾ Bazı fakih sahabeler, Hz. Ebû Bekir ile Ömer'in ittifak ettiği görüşleri diğer sahabelerin görüşlerine tercih etmiştir. Fıkıh usulünde de Hz. Ebû Bekir ve Ömer'in görüşlerinin hüccet olup olmadığı üzerinde durulmuş ve farklı görüşler ortaya konmuştur.

İslam tarihinde siyasî ve idarî birçok uygulamayı ilk defa hayata geçiren Hz. Ömer fıkhî görüş ve uygulamaları, Ebû Mûsâ el-Eş'arî'ye gönderdiği İslam hukuku ve yargılama usulüyle ilgili mektubu ve kendisine intikal eden davaları çözmede takip ettiği usulle hukukta birçok yeni prensibin ilk vâzıı olmuş, yargılama usulünün temellerini atmıştır.

  • 13
  • 13
HZ. ÖMER’İN FIKHİ YÖNÜNÜ İNCELEYEN PEK ÇOK ESER BULUNUR
HZ. ÖMER’İN FIKHİ YÖNÜNÜ İNCELEYEN PEK ÇOK ESER BULUNUR

◾ Hz. Ömer'in fıkıh, tefsir ve hadis kitaplarında dağınık şekilde bulunan fıkhî görüşlerini Muhammed Revvâs Kal'acî Mevsûʿatü fıkhi Ömer bin el-Hattâb adlı eserinde toplamıştır. Ayrıca ibadetler, aile, ceza ve miras hukukuna dair görüşleri Muhsin Koçak tarafından Hz. Ömer ve Fıkhı adlı doktora çalışmasında bir araya getirilmiş, diğer müçtehitlerin görüşleriyle karşılaştırmalı olarak delilleriyle birlikte verilmiştir.

◾ Ceza hukuku sahasındaki görüşleri Rüvey'î bin Râcih er-Rühaylî incelemiş, teşrî'deki metodu da Muhammed Biltâcî tarafından tahlil edilmiştir. Hz. Ömer'in sadece fıkhî yönünü konu alan çok sayıda tez ve makale bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN