Aşı olmak orucu bozar mı? Ramazan orucu hakkında merak edilen 10 soru 10 cevap
On bir ayın sultanı Ramazan, müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu mübarek zaman dilimi, hayatlarımıza dokunarak, dirlik ve heyecan kazandırır. Müslümanlar için orucun farz kılındığı Ramazan ayının önemi, hem ayet-i kerimelerde hem de hadis-i şeriflerde vurgulanmıştır. Peki, oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? Kolonya oruca zarar verir mi? Koronavirüs karantinası yeni biten biri oruç tutabilir mi? Aşı olmak orucu bozar mı? Fitre ne zamana kadar ödenir? Nikotin bandı orucu bozar mı? Sabah namazı imsaktan kaç dakika sonra kılınır?
📌 Fitre diğer adıyla fıtır sadakası, maddi durumu yerinde olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir olan sadakadır. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak verilir.
➡ Müslümanlar, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.
➡ Muâz bin Cebel anlatıyor: "Hz. Peygamber (sav) ile bir yolculuktaydım. Sonra Allah Resûlü şöyle buyurdu: "Sana hayır kapılarını bildireyim mi? Oruç bir kalkandır. Sadaka suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları söndürür. Ve (hayır kapılarından) biri de kişinin gece kalkıp namaz kılmasıdır." Ardından, "Onlar, korkarak ve ümit ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de Allah için harcarlar. Hiç kimse, yapmakta olduklarına karşılık olarak, onlar için saklanan göz aydınlıklarını bilemez." (Secde, 32/16-17) âyetlerini okudu..."
(Tirmizî, Îmân, 8)
➡ Fıtır sadakası, Ramazan bayramının birinci günü ya da daha önce verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi sevap olarak kabul edilir. Fitrenin bayramın birinci gününden sonraya bırakılması ise caiz değildir.
➡ Fıtır sadakalarının bayramdan önce verilmesiyle maddi durumu yerinde olmayan Müslümanların yiyecek ve giyecek gibi ihtiyaçları giderilmiş olur. Böylelikle onlar da bayram sevinci tadarak kendilerini yalnız ve garip hissetmeyecektir.
➡ Abdullah bin Ömer, Peygamber Efendimizin (sav) ashabına fıtır sadakasından yedirmedikçe bayram namazına çıkmadığını nakletmektedir.
➡ İbn Abbâs şöyle aktarır: "Resûlullah (sav) hem oruçluyu (işlediği) faydasız fiillerden ve (söylediği) kötü sözlerden temizlemek, hem de fakirlere gıda (temin etmek) üzere fıtır zekâtını farz kıldı. Artık kim bunu bayram namazından önce öderse, o makbul bir zekâttır. Kim de bunu bayram namazından sonra öderse, o sadakalardan bir sadakadır."
(Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21)
📌 Kolonya sürmek, orucu bozmaz. Oruç yenilen içilen şeylerden dolayı bozulduğu için kolonya gibi sürülen maddeler zarar vermez.
➡ Kolonya ile ilgili olarak çekinilen bir diğer nokta içerisinde alkol barındırmasıdır. Bileşiminde alkol ve türevi olan katkı maddelerini içeren parfüm, kolonya, el ve yüz kremleri temizlik ve güzel koku amacıyla kullanır. Diyanetin fetvasına göre alkollü maddelerin içilmesinin haram olmasıyla beraber bu maddelerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Bunları kullanmakla abdest bozulmadığı gibi, namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez.
📌Kasıtsız olarak, yanlışlıkla boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz. Bir sahabi Rasulullah'a (sav), "Ey Allah'ın Rasulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?" diye sormuş. Rasulullah (sav) da, "(Hayır bozulmadı) sana Allah yedirip içirdi." (Ebu Davud, Savm, 39.) cevabını vermiştir.
➡ Diyanet'in fetvasına göre orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında kişinin ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.