Arama

Çok Hadis rivayet eden Sahabiler: Muksirun

Resullullah (SAV) yaşantısı, karakteri ve sözleriyle müminler için şüphesiz en güzel ve kamil örnekti. Sahabe, Hz. Muhammed'i (SAV) taklit eder ve O'nun gibi olmaya çalışırdı. Bu yöndeki çabalardan birisi de Resul-i Ekrem'in (SAV) vefatının ardından hadis-i şerifler karşısında gösterilen hassasiyet ve titizlikti. Allah Resulü'nün (SAV) hadis-i şeriflerini rivayet eden sahabiler arasında en çok bilinenler "muksirun" diye adlandırılmıştı. Peki muksirun sahabiler kimlerdi?

  • 3
  • 10
Abdullah b. Ömer (RA)
Abdullah b. Ömer RA

İbn Ömer'den (RA) nakledildiğine göre, Allah Resulü (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Allah yasakladıklarının yapılmasından nasıl hoşlanmıyorsa, tanıdığı ruhsatların kullanılmasından da öylece hoşnut olur."

(İbn Hanbel, II, 108)

Abdullah b. Ömer (RA)

◾ İbn Ömer (RA) künyesi ile bilinen Abdullah İbn Ömer (RA) Allah Resulü'nün hanımı Hz. Hafsa'nın (RANHA) kardeşiydi. Resul-i Ekrem'in (SAV) kayınbiraderi olması dolayısıyla aile hayatına da hakimdi.

◾ Abdullah İbn Ömer (RA) toplamda 2630 hadis-i şerif ile Ebu Hureyre'den (RA) sonra en çok hadis-i şerif rivayet eden sahabi oldu. Rivayetlerinin yüz altmış sekizi hem Buhari hem Müslim'de mevcut olup ayrıca seksen biri Sahih-i Buhari'de, otuz biri de Sahih-i Müslim'de bulunmakta.

GECEYİ SECDESİYLE AYDINLATAN SAHABİ

  • 4
  • 10
Enes b. Malik (RA)
Enes b. Malik RA

Enes b. Malik'den (RA) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Sizden biriniz namaz kılarken (aslında) Rabbi'yle özel olarak konuşmaktadır."

(Buhârî, Salat 36)

Enes b. Malik (RA)

Resulullah'ın (SAV) en yakınındaki isimlerden birisi de hizmetinde bulunan Enes b. Malik (RA) idi. Bedir gazvesinden vefatına dek her daim Resulullah'ın (SAV) hizmetini önceledi.

◾ Allah Resulü'nün (SAV) vefatının ardından bazı görevlerde bulunan Enes b. Malik (RA); Mekke, Medine, Basra, Kûfe ve Şam'da dersler verdi. 2286 adet hadis-i şerif rivayet etti.

  • 5
  • 10
Ebu Said el-Hudri (RA)
Ebu Said el-Hudri RA

Ebu Said el-Hudri'den (RA)'den nakledildiğine göre, Allah Resulü (SAV) şöyle buyurmuştur:

"… Ve Allah'ın sözünün diğer sözlere üstünlüğü, Allah'ın, yarattıklarına olan üstünlüğü gibidir."

(Tirmizi, Fedâilü'l-Kur'ân 25)

Ebu Said el-Hudri (RA)

Uhud Savaşı'na katılmak istediğinde on üç yaşında bir genç olan Ebu Said el Hudri (RA), Ashab-ı Suffe'nin önde gelen mensuplarındandı. 1170 hadis naklederek en çok hadis-i şerif rivayet eden sahabilerden oldu.

Hadis-i şerifleri yazmak yerine ezberledi. Hemen her konuyu Allah Resulü'ne (SAV) soran Ebu Said el Hudri (RA), "Medine Müftüsü" ve "İmam" olarak tanındı.

  • 6
  • 10
Hz. Aişe (RANHA)
Hz. Aişe RANHA

Hz. Aişe'nin (RANHA) rivayet ettiğine göre, Allah Resulü (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Biriniz yemek yiyeceği zaman 'Bismillah' desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, 'Bismillâhi fî evvelihî ve âhırihî' (Başında da sonunda Allah'ın adıyla) desin."

(Tirmizî, Et'ıme 47)

Hz. Aişe (RANHA)

Allah Resulü'nün (SAV) zevcesi, Hz. Aişe (RANHA) annemiz Hz. Ebubekir'in (RA) kızıydı. Annemiz zekası, anlayışı, kuvvetli hafızası ve güzel konuşması ile İslam'ı anlama ve hadisleri ezberleme çabası içinde oldu.

Resulullah'ın (SAV) vefatının ardından İslam'ı en iyi bilen, yaşayan ve anlatan sahabilerin ilklerindendi. Sünnet-i seniyyenin ve hadis-i şeriflerin sonraki kuşaklara intikali noktasında pek çok hizmet yapan Hz. Aişe (RANHA) 2210 hadis-i şerif rivayet etmişti.

HZ. AİŞE'NİN MÜMİNLERE BIRAKTIĞI İLMİ MİRAS

  • 7
  • 10
Abdullah İbn Abbas (RA)
Abdullah İbn Abbas RA

İbni Abbas'ın (RA) naklettiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Allah her kimin iyiliğini dilerse, onu dinde fakih kılar (dinin inceliklerini anlamak konusunda ona kabiliyet verir."

(Tirmizi, İlim 1)

Abdullah İbn Abbas (RA)

Allah Resulü'nün (SAV) amcası Hz. Abbas'ın (RA) oğlu olan Abdullah İbn Abbas (RA) Resulullah (SAV) ile kuzendi. "Allahım onu dinde fakîh kıl ve kitabını ona öğret" duası eşliğinde büyüyen Abdullah İbn Abbas (RA) İslam'da önemli bir fakih oldu. Hem kuzeni olması hem de ilim meclisinde bulunmasıyla Resulullah'tan (RA) en çok hadis rivayet eden sahabilerden oldu.

Sürekli Peygamber Efendimizin (SAV) peşinde olan Abdullah İbn Abbas (RA) henüz 14-15 yaşlarından iken Allah Resulü (SAV) Darü'l Ukba'ya irtihal etmişti. 1740 civarında hadis-i şerif rivayet eden Abdullah İbn Abbas (RA) müfessir, muhaddis ve fakih idi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN