Arama

Dua nedir? Peygamberimizin ve ashabının duaları

Dua insan ile Rabbi arasındaki iletişim aracıdır. Zorluklar karşısındaki sığınağı duadır. Bir zorlukla karşılaştığında hemen duaya sarılır. Allah'tan bir şey isterse dua ile ister. Peki dua nedir? Nasıl dua edilir? Peygamberimiz (sav) nasıl dua ederdi? Sizler için derledik…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 1
  • 9
DUA NEDİR?
DUA NEDİR?

📌 Dua, sözlük anlamı yalvarma, çağırma, yardım isteme anlamındadır. Dini anlamı ise, insanın; sıkıntı, hastalık, ihtiyaç halinde Rabbinden yardım dilemesidir. Dua Müslümanlar için çok önemlidir. Müslümanlar için dua, Allah'la iletişim kurma aracıdır. Dua ile Rablerinden isterler, yardım dilerler. Bir kişi günahından tevbe etmek istediği zaman bunu dua ile yapar.

➡ Dua sayesinde insanlar kazalardan ve belalardan kurtulur. Dua insanın başına gelecek bir beladan kendisini kurtarır.

Abdullah İbn-i Ömer'in rivayet ettiği bir hadiste, Nebi (sav) şöyle buyurdu:

"Dua, inen belaya ve inmemiş belaya da fayda verir. Siz duaya tutunun ey Allah'ın kulları!" (Müstedrek-Hakim)

Müslüman bir birey dua ettiğinde acele etmemeli, duasının Allah'ın dilediği zaman kabul edileceğini bilmelidir. Dua edip, Allah'a tevekkül etmelidir.

Nebi (sav) insanları dua konusunda acele etmemeleri için şöyle uyardı:

"Sizden her birinizin duası, acele etmediği ve 'İşte ben Rabbime dua ettim ve kabul buyurmadı' demediği sürece kabul olunur."

Sahih-i Buhari

Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle meleklerin görevleri

📌 Müslüman bir kimse eğer duasının kabul olmasını istiyorsa haramlardan uzak durmalıdır. Günah işlemekten sakınan ve dua için gerekli şartları üzerinde bulunan bir kulun duasını Allah kabul eder. Dua kişinin Allah'a en yakın olduğu ibadetlerden biridir.

Nebi (sav) şöyle buyurdu:

"Saçı başı dağınık olduğu, eski elbiseler giydiği için kendisine önem verilmeyen öyle kimseler vardır ki şöyle olsun diye dua etseler Allah isteklerini geri çevirmez. Berâ b. Mâlik de bunlardandır"

Tirmizi, Menakıb

Sahabeler arasında Allah'a karşı samimi olan öyle kimseler vardı ki Müslümanlar savaşlarda onların dua etmelerini isterdi. Bunlardan biri de Bera bin Malik idi. Tuster'in fethinde sahabeler zor durumdayken Bera bin Malik'e:

"Ey Bera Allah'a dua et de bizi bu durumdan kurtarsın." dedi.

Bera bin Malik dua edince Müslümanlar saldırı durumuna geçti. Bera bin Malik, Tuster'in fethi sırasında Pers ordusunun önemli komutanlarından bazılarını öldürdü. Bu savaşta Hürmüzan tarafından şehit edildi. Bera bin Malik ilk önce dua etti sonra da duasının kabul edilmesi için çabaladı.

Yemame Savaşı nedir? Yemame Savaşı'nın önemi ve sonuçları

  • 3
  • 9
DUA SAYESİNDE İSLAM GÜÇLENDİ
DUA SAYESİNDE İSLAM GÜÇLENDİ

📌 İslam'ın ilk yıllarında Müslümanların sayısı kırkın altındaydı. Sayıları çok az ve güçsüzdüler. İslam'ın karşısındaki Kureyş kabilesi ise çok güçlüydü. Beni Mahzum kabilesinin lideri Ebu Cehil'di. Darü'n Nedve'de yapılan toplantılara başkanlık ediyordu. Adiy oğullarının liderlerinden biri de Ömer bin Hattab'tı. Ömer aynı zamanda Kureyş kabilesinin sözcüsü idi.

Nebi (sav) bir gün Allah'a şöyle dua etti:

"Allah'ım iki adamdan hangisi sana daha sevimliyse onunla İslam'ı kuvvetlendir. Ömer bin Hattab ya da Ebu Cehil bin Hişam."

(Müsned, I, 456; İbn Hişâm, I, 345; İbn Sa'd, III, 269)

Nitekim Allah (c.c.) Peygamberinin duasını kabul etti. Ömer bin Hattab, Allah'ın Resulünü öldürmek için çıktığı yoldan, Müslüman olarak geri döndü. Onun İslam'a girmesiyle Müslümanların sayısı kırkı buldu. Müslümanlar ilk defa Kabe'de topluca namaz kıldılar. Hz. Ömer, Nebi'nin (sav) iki vezirinden biriydi. Peygamberin vefatından sonra çok geçmeden müminlerin emiri oldu.

  • 4
  • 9
SAD BİN MUAZ'IN DUASI
SAD BİN MUAZ’IN DUASI

📌 Sad bin Muaz, Hendek Savaşı'nda koluna gelen bir okla yaralanmıştı. Damarı parçalandığı için kan kaybediyordu. Onu yaralıların tedavi edildiği çadıra götürdüler. Bir müddet kanaması durduruldu. Sad bin Muaz yaralı halde yatarken Allah'a şöyle dua etti:

"Allah'ım senin uğrunda, Resulünü yalanlayan ve yurdundan çıkaranlarla savaşmayı her şeyden ve herkesten daha çok sevdiğimi biliyorsun. Allah'ım eğer Kureyşle aramızdaki savaş devam edecekse, canımı alma ki senin uğrunda savaşayım. Eğer harp sona erecekse beni şehid olarak yanına al."

Hendek savaşı bittiğinde Nebi (sav) artık Kureyş'in Müslümanlara karşı saldıramayacağını bilakis Müslümanların saldırıya geçeceğini ashabına müjdeledi. Sad bin Muaz'ın duası kabul oldu. Bu savaştan sonra yarasından tekrar kan kaybetmeye başadı ve şehid oldu. O şehid olduğunda Nebi (sav):

"Sad'ın vefatı ile Rahman'ın arşı sarsıldı." buyurdu.

Onun Müslüman oluşu dönüm noktasıydı: Sa'd bin Muaz

  • 5
  • 9
MUAZ BİN CEBEL’İN VEFATINDAN ÖNCE ETTİĞİ DUA
MUAZ BİN CEBEL’İN VEFATINDAN ÖNCE ETTİĞİ DUA

📌Muaz bin Cebel, Hz. Muhammed'in (sav) en çok yardımcı olan sahabilerden biridir. Muaz (r.a.) ilme çok büyük önem verirdi. Sürekli olarak Peygamberimize sorular sorar, O'ndan İslam hakkında bilgiler edinirdi. Nitekim Nebi (sav) alim bir sahabi olduğu için Muaz (r.a.) Yemen'e İslam dinini tebliğ etmesi için gönderdi. Muaz (r.a.) ilim öğrenmeye o kadar çok düşkündü ki hastalandığında Allah'a şöyle dua ediyordu:

"Sabahında cehenneme gideceğim geceden Allah'a sığınırım. Hoş geldin ey ölüm, hoş geldin! Sevgilisini arayan ziyaretçi ansızın gelen sevgili! Allah'ım dün sana kavuşmaktan korkuyordum, bugün ise kavuşmayı arzu ediyordum. Allahım, sen de biliyorsun ki, ne dünyayı ne de dünyada nehirler akıtmak ağaçlar dikmek için uzun müddet isterim. Fakat ben ilmi susuzluğumu gidermek, güçlüklere göğüs germek, ilim meclislerinde dizlerim şişinceye kadar alimlerle yanyana oturmak için uzun ömür istiyorum."

Peygamberimiz ve ashabının tevazusu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN