Dua nedir? Peygamberimizin ve ashabının duaları
Dua insan ile Rabbi arasındaki iletişim aracıdır. Zorluklar karşısındaki sığınağı duadır. Bir zorlukla karşılaştığında hemen duaya sarılır. Allah'tan bir şey isterse dua ile ister. Peki dua nedir? Nasıl dua edilir? Peygamberimiz (sav) nasıl dua ederdi? Sizler için derledik…
📌 Sad bin Muaz, Hendek Savaşı'nda koluna gelen bir okla yaralanmıştı. Damarı parçalandığı için kan kaybediyordu. Onu yaralıların tedavi edildiği çadıra götürdüler. Bir müddet kanaması durduruldu. Sad bin Muaz yaralı halde yatarken Allah'a şöyle dua etti:
"Allah'ım senin uğrunda, Resulünü yalanlayan ve yurdundan çıkaranlarla savaşmayı her şeyden ve herkesten daha çok sevdiğimi biliyorsun. Allah'ım eğer Kureyşle aramızdaki savaş devam edecekse, canımı alma ki senin uğrunda savaşayım. Eğer harp sona erecekse beni şehid olarak yanına al."
Hendek savaşı bittiğinde Nebi (sav) artık Kureyş'in Müslümanlara karşı saldıramayacağını bilakis Müslümanların saldırıya geçeceğini ashabına müjdeledi. Sad bin Muaz'ın duası kabul oldu. Bu savaştan sonra yarasından tekrar kan kaybetmeye başadı ve şehid oldu. O şehid olduğunda Nebi (sav):
"Sad'ın vefatı ile Rahman'ın arşı sarsıldı." buyurdu.
📌Muaz bin Cebel, Hz. Muhammed'in (sav) en çok yardımcı olan sahabilerden biridir. Muaz (r.a.) ilme çok büyük önem verirdi. Sürekli olarak Peygamberimize sorular sorar, O'ndan İslam hakkında bilgiler edinirdi. Nitekim Nebi (sav) alim bir sahabi olduğu için Muaz (r.a.) Yemen'e İslam dinini tebliğ etmesi için gönderdi. Muaz (r.a.) ilim öğrenmeye o kadar çok düşkündü ki hastalandığında Allah'a şöyle dua ediyordu:
"Sabahında cehenneme gideceğim geceden Allah'a sığınırım. Hoş geldin ey ölüm, hoş geldin! Sevgilisini arayan ziyaretçi ansızın gelen sevgili! Allah'ım dün sana kavuşmaktan korkuyordum, bugün ise kavuşmayı arzu ediyordum. Allahım, sen de biliyorsun ki, ne dünyayı ne de dünyada nehirler akıtmak ağaçlar dikmek için uzun müddet isterim. Fakat ben ilmi susuzluğumu gidermek, güçlüklere göğüs germek, ilim meclislerinde dizlerim şişinceye kadar alimlerle yanyana oturmak için uzun ömür istiyorum."
📌Hz. Ömer halife olduğunda bütün dikkatini Müslümanların işine vermişti. Onların durumlarını düzeltip rahat ettirmek ve Allah'a olan ibadetlerini arttırmak için çabalıyordu. Bunun için bir Ramazan ayında Müslümanların mescidini kandillerle aydınlattırmıştı. İnsanlar içeride Kur'an okuyor, Allah'a ibadet ediyordu. Mescidi Nebevi'ye gelen Hz. Ali bu durumu görünce çok sevindi ve Hz. Ömer'e şöyle dedi:
"Allah'ın mescidlerini Kur'anla nurlandırdığın gibi, Allah'da senin kalbini nurlandırsın, ey Hattabın oğlu!"
📌Sad'ın rivayet ettiği bir hadiste, Nebi (sav) şöyle buyurmuştur:
"Size, birinizin başına önemli bir musibet geldiğinde, Allah'ın onu kurtaracağı duayı söyleyeyim mi? Bu Zünnûn'un (Hz. Yunus) duasıdır bu!"
"Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn."
"Senden başka ilah yoktur. Sen eksikliklerden uzaksın ve yücesin. Ben zalimlerden oldum!"
İmam Ahmed, Müsned'inde Hz. Ali'den şöyle rivayet etmiştir:
"Allah'ın Resulü (sav) bana üzüldüğüm vakit şöyle söylememi öğretti:
Halim ve kerem sahibi Allah'tan başka ilah yoktur. Büyük arşın sahibi Allah'ı tenzih ve takdis ederim. Hamd âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur."
SABAH OKUNACAK DUA
📌 "İslam fıtratı, ihlas sözü, Peygamberimizin (sav) sünneti ve İbrahim'in milletine bağlı olarak sabaha kavuştuk. İbrahim müşriklerden değildi. Akşamları da aynı sözlerle akşamladık."
➡ Sad (r.a.) : Resulullah (s.a.v.) şu sözleri, bize bir öğretmenin talebelerine yazı yazmasını öğrettiği gibi öğretirdi:
"Allahım, cimrilikten sana sığınırım. Kötü bir hayata düşmekten sana sığınırım. Dünya fitnesinden ve kabir azabından sana sığınıyorum."
📍 HASTAYA EDİLECEK DUA
"Ey insanların Rabbi, bu adamı iyileştir. Ona şifa ver. Şifa veren sensin. Senden başka şifa veren yoktur."