En fazla hadis rivayetinde bulunan 5 ravi
Peygamber Efendimiz (SAV)'in sohbet ve muhabbetiyle müşerref olan sahabe efendilerimiz, O'nun ağzından çıkan her kelimeye çok önem verirlerdi. Bazı sahabeler O'nun söylediği her sözü inci gibi görür, yazma ve okuma biliyorlarsa yazarak, bilmiyorlarsa hıfzederek ashaba bildirirlerdi. Peki muksirun diye adlandırılan ve Peygamber Efendimiz'den (SAV) en çok hadis rivayet eden sahabeler kimlerdi?
🔸 Hz. Ayşe (RA), rivayet ettiği 2210 hadis ile en çok hadis rivayet eden dördüncü sahabedir.
🔸 Hz. Ayşe'nin (RA) gelin geldiği ev, Mescid-i Nebevî'ye bitişik 6 arşın genişliğindeki küçücük bir evdi. Evinin kapısı Mescid'e açıldığından Peygamber Efendimiz'in (SAV) bütün sohbetlerini dinlerdi. Resulullah (SAV) sorduğu sorulara cevap vermekten zevk duyardı.
Hz. Ayşe'nin (RA) rivayet ettiği hadis-i şeriflerinden birkaçı:
🔸 Hz. Ayşe validemizin faziletleriyle ilgili hadislerden birkaçı şu şekildedir:
Hz. Ayşe (RA) der ki:
Resulullah (SAV) bana: "Ey Aişe! İşte Cebrail! Sana selam ediyor." dedi. Ben de: "Ve aleyhisselamu ve rahmetullahi ve berakatuhu!" dedim. Resulullah benim görmediğimi görürdü."
(Buhari, Fezailu'l-Ashab 30, Bed'ül-Halk 6; Müslim, Fezailu's-Sahabe 91)
🔸 Bir diğer hadis-i şerifte Ebu Musa (RA) şöyle buyuyrur. "Resulullah'ın (SAV) Ashabı olan bizlere her ne zaman bir hadis müşkilat arzedecek olsa, hemen Hz. Ayşe'ye sorardık, o bize bu hususta mutlaka bir bilgi sunardı."
(Tirmizi, Menakıb, 3877)
Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet
🔸 Peygamberimiz Efendimiz (SAV) bir hadis-i şerifte buyurdu ki:
"Ayşe'nin diğer kadınlara üstünlüğü, tiridin diğer yemeklere üstünlüğü gibidir."
(İbni Mâce, Et'ime 14; Müslim, Fezâilü's-Sahabe 89; Tirmizî, Menâkib 63)
🔸 Tüm bu hadis-i şerifler gösterir ki Peygamber Efendimiz'in (SAV) eşi olan Hz. Ayşe annemiz (RA), Resulullah'ın (SAV) her anında O'nun yanında bulunmuş ve peygamberimizin yaptığı ve söylediği pek çok şeye şahit olmuştur. Hz. Ayşe validemizin Peygamber Efendimiz ile evliliğinin bir hikmeti de burada ortaya çıkar. Hz. Ayşe annemiz sayesinde bazı kadınlığa mahsus, ev ve aile hayatını yönlendirecek sünnetleri ve davranışları Peygamber Efendimiz'den (SAV) öğreniriz.
Enes bin Malik (RA) kimdir?
🔸 Peygamber Efendimiz'e (SAV) on yıl hizmet etmesinden dolayı "Hadimü'n-Nebî" lakabıyla anılan Enes bin Malik (RA) hicretten on yıl önce 612 yılında Medine'de doğdu.
🔸 Allah'ın Rasulü, Hazrec kabilesinin Neccâroğulları sülâlesinden olan Enes bin Malik'e topladığı ekşi bir bakla çeşidi sebebiyle "Ebû Hamza" künyesini verdi.
🔸 Enes bin Malik (RA), Peygamber Efendimiz'den (SAV) duyup öğrendiği tekrarlarıyla birlikte 2286 rivayetle en çok hadis bilen yedi sahabenin üçüncüsüdür.
🔸 Okuma - yazma da bilen Enes bin Malik (RA) olduğu için duyduğu hadisleri yazardı. Bu rivayetleri Medine'de ve daha sonra yerleştiği Basra'da yüzlerce talebesine öğretti.