Arama

Enes bin Malik kimdir? Enes bin Malik'in rivayet ettiği hadisler...

Enes bin Malik, on yaşından itibaren Peygamber Efendimize hizmet edip vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. Hz. Peygamber, sahabeye "oğulcuğum" diye hitap ederdi. O'nun tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, en çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu. Peki, Enes bin Malik, nasıl Hz. Peygamber'e hizmet etmeye başladı?

Peygamer Efendimiz, Enes bin Malik'e ve ailesine iltifat ederdi. Zaman zaman onların evine uğrar, yemeklerini yer, orada öğle uykusuna yatar, ev halkına cemaatle nafile namaz kıldırırdı.

  • 10
  • 22

Allah Resulü'nün terbiyesinden geçen Hz. Enes, O'ndan öğrendiklerini insanlara aktarmaya çalışırdı. Efendimizin eğitim ve öğretim tarzına, insanlara, çocuklara karşı hoşgörüsüne ve diğer ahlakî davranışlarına dair birçok bilgi onun vasıtasıyla rivayet edildi.

  • 11
  • 22
Hadis rivayet ederken oldukça titiz davranırdı
Hadis rivayet ederken oldukça titiz davranırdı

Enes bin Malik hadis rivayet ederken oldukça titiz davranırdı. Hata yapmaktan korktuğu için hadisi rivayet ettikten sonra "Veya Resûlullah böyle bir şey dedi" (ev kemâ kale Resûlullah) ilâvesinde bulunurdu. O, aynı zamanda bildiği hadisleri yazardı. Fakat bildiği bütün hadisleri rivayet etmezdi. Çünkü fazla rivayet edenin yanılacağını söylerdi. Hadisleri Medine ve sonra yerleştiği Basra halkına öğretti. Bir hadise itiraz edileceği zaman Müslümanlar "Gelin işin doğrusunu Enes'ten öğrenelim" diyerek ona danışırdı.

  • 12
  • 22
Enes bin Malik'in vasiyeti
Enes bin Malik’in vasiyeti

Efendimiz vefat ettiği zaman, O'nu her gece rüyasında gördüğünü ve "Yâ Resûlullah! Küçük hizmetkârın geldi" demeyi çok arzu ettiğini söylerdi. Enes bin Malik, yanında bir çubuk ve Efendimize ait bir saç teli taşır, bunları yanında ayırmazdı. Vefat edince de bunların kabrine konulmasını vasiyet etti. Hz. Enes'in bu isteği üzerine çubuk kefeniyle böğrü arasına, saç teli de dilinin altına yerleştirildi.

  • 13
  • 22

Enes bin Malik, vefatına kadar Efendimizin yanından ayrılmadı. O'nunla birlikte Hudeybiye Antlaşması, Hayber seferi, Umretü'l-kazâ, Mekke'nin fethi, Huneyn Gazvesi, Tâif Muhasarası ve Vedâ haccında bulundu. Bedir Savaşı'na yaşı küçük olduğu için katılamadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN