'En'leriyle tarihte iz bırakan camiler
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, eski çağlardan bu yana mabedlerini de yaşadıkları yerlere inşa etmişlerdir. Kimi bir dağ başına, kimi bir göl kenarına kimi ise dünyanın en kuzeyindeki bir noktaya... Bazı camiler vardır ki mimarisi, boyutları, kapasitesi, kadimliği ve daha pek çok özelliği sebebiyle diğerlerinden öne çıkmayı başarmıştır. Söz gelimi, dünyanın en büyük camisi, uzun minareli cami ve en eski cami bunlara verilebilecek örneklerdir…Sahip oldukları "en"lerle zirveliği elden bırakmayan 5 camiyi sizler için derledik…
Dünyanın en kuzeyindeki cami
Kuzey Kutup dairesine 300 kilometre mesafede bulunan Nurda Kamal Camii, dünyanın en kuzeyindeki cami olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Caminin özellikle minaresi olası donmalara ve kar fırtınalarına karşı özel olarak tasarlanmıştır.
📌Cami şehir halkının bağışlarıyla ayakta durmaktadır. Bölgedeki tek cami olduğu için halk tarafından özel ihtimam gösteriliyor.
Dünyanın en eski camisi
Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, Peygamberimiz Hzç Muhammed'in (s.a.v) Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı en eski camidir.
📌Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye göç ederken henüz Medine'ye varmadan hemen önce mola verdiği Kuba'da bu mescidi inşa ettirmiştir.
📌Mescidin yapımında en büyük gayreti gösterenlerden biri de Ammar b. Yâsir'dir. Bu bakımdan kendisi için "İslâm'da ilk mescit bina edendir" denilmiştir.
📌Mescid-i Kubâ, Müslümanların hür ve güvenli bir ortamda yaptıkları umuma açık ilk mescit olması bakımından büyük önem taşır.
📌Bu mescit aynı zamanda Hz. Peygamber'in namazlarını ilk defa cemaatle kılmaya başladığı yerdir.
📌Günümüzde ise 1984 yılında yapılan yenileme çalışması nedeniyle orijinalinden eser kalmayan mescit, 10 bin kişinin namaz kılabileceği cami haline çevrilmiştir.
Avrupanın en büyük camisi
Hırvatistan'ın Rijeka kentinde inşa edilen Avrupa'nın en büyük camisi Rijeka Camii'nin 2013 yılında inşası tamamlandı. Rijeka, 14.000 kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük camisidir.
📌Rijeka kenti Adriyatik Denizi girişinde yer alan Kravner Körfezi'nde konumlanıyor. Şehir, Hırvatistan'ın en büyük üçüncü kenti olarak biliniyor.
📌Rijeka'da yaşayan ve çoğunluğu Boşnak olan 10 bini aşkın Müslüman,1968 yılından bu yana bir caminin özlemini çekiyorlardı. Cami 2013'ün Mayıs ayında açıldığında Müslümanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.
📌Rijeka Camii'nin en ilginç özelliği ise bir mimar tarafından değil heykeltraş tarafından tasarlanmış olmasıdır. Bu durum da caminin mimarisine fazlasıyla yansımıştır.
📌Caminin kubbesi aslında 5 ayrı parçadan oluşmaktadır. Cami mimarı Dušan Džamonja'nın kubbeyi tasarlarken Osmanlı mimarisinden etkilenmiş olabileceği düşünülmektedir.