Hacerülesved'in büyük sırrı
Hz. İbrahim'in Kabe-i Muazzama'nın inşası sırasında yerleştirdiği "Hacerülesved" tarihte iki kez ortadan kayboldu. Taşı bir süre Yemen asıllı bir kabile olan Cürhümlüler saklarken, Karmatiler ise kanlı bir baskınla "Hacerülesved"i kaçırarak 21 sene boyunca Bahreyn'de tuttular. 16. yüzyılda beş parçası İstanbul'a getirilen "Hacerülesved"in Kanuni'nin türbesinde de olduğunu biliyor muydunuz?
◾ 21 sene boyunca Karmatilerin elinde kalan "Hacerülesved", Fatımilerin İsmailileri de içine alan reformist tavırları sonucunda 951 senesinde Mekke'ye iade edilir.
◾ Daha evvel Abdullah b. Zübeyr (RA) döneminde çıkan yangında üç parçaya ayrılan "Hacerülesved", Karmati baskınında üç parçaya daha bölünür.
◾ On altıncı yüzyılda gerçekleşen bir başka vaka ise bugün bizler için önemli bir kültürel zenginlik konusudur.
◾ Kabe'de gerçekleştirilen onarım sırasında "Hacerülesved"den kopan beş parça ve Kabe'nin Yemen tarafını gösteren "Rükn-i Yemani"den kopan bir parça taş İstanbul'a getirilir.
◾ Bir rivayete göre tadilat sırasında orada bulunan bir hadımağa bu parçaları alarak İstanbul'a getirir. Hatta bu eylemden dolayı cezalandırılır.
◾ Bu bahse dair arşivlerde tespit edilebilen tarihi bir evrak olmadığı için "Hacerülesved"in İstanbul'a nasıl geldiği meselesi maalesef karanlıkta kalmaktadır.
◾ Mimar Sinan'ın yoğun ısrarları neticesinde geri gönderilmeyen taşlardan biri bugün Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'nin alınlık olarak adlandırılan bölgesinde, diğer dördü ise Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde bulunur.
◾ Kabe'den düşen "Rükn-i Yemani" taşı ise Mimar Sinan'ın şaheseri ve Osmanlı klasik mimarisinin zirve noktası olan Selimiye Camii'nde bulunur.
◾ Bugün Kabe'de bulunan "Hacerülesved" yedi parçadan müteşekkildir. Bir yüzeyin altında bulunan bu parçalar, binlerce Müslüman tarafından yoğun ilgi ile karşılaşır.