Arama

Haris el-Muhâsibi'den Hakk'ı Arayanlara Nasihatler

En tanınan Müslüman alimlerden birisi olan Haris el-Muhasibi hayatı mücadelelerle geçen bir şahsiyetti. Basralı olmasına rağmen Bağdat'ta büyüyen ve bu şehirde vefat eden el-Muhasibi'nin iki yüzden fazla eser kaleme aldığı rivayet edilse de günümüze ulaşan kitap sayısı otuza yakın. İlmi ve irfani karakteri ile pek çok ismi etkileyen Haris el-Muhasibi, Hakk'ı Arayanlara Nasihatler başlıklı eseriyle Müslümanlara nasihatler vermişti. İşte, Haris el-Muhâsibi'den Hakk'ı Arayanlara Nasihatler...

🔲

Allah'ı (c.c.) çokça murakabe ediniz kardeşlerim! Kalp günahlarına karşı titiz olunuz, kalbin gizli saklı günahlarını gözden kaçırmayınız, içinizden Allah'ın (c.c.) rızasına aykırı şeyleri silip atmaya çalışınız.

Haris el-Muhasibi

MUHYİDDİN İBN ARABİ'NİN KALEMİNDEN İNCİLER

🔲

İnsanlar sahip oldukları ilmi ifşa eder, birbirlerini küçümser, hatta birbirlerine karşı nefret duyarlar. Sizler onlar gibi olmayınız, şöhretten ve çekişmeden uzak durunuz, yaptıklarınızı gizlice yapınız, adı sanı belli olmamayı isteyiniz, uzlet ve yalnızlığı tercih ediniz, sessizlik ve halvet hallerini isteyiniz ve ileri gelen kimselerle birlikte olmaktan memnun olmayınız.

Haris el-Muhasibi

İNSANIN ACZİYETİNİN EN GÜZEL İFADESİ DUANIN ÖNEMİ

🔲

Akıllı kişi için, dünyevî şeylere sevinmek çok yakışıksız, çok çirkin bir durumdur! Batıl ve aldatmaca olan övgü ise çok daha beterdir!

Haris el-Muhasibi

İMAM TAHAVİ'NİN EL-AKİDETÜ'T TAHAVİYYE KİTABINDAN CÜMLELER

🔲

Kınanmadan hoşlanmayan kişi, kendi nefsini büyük gören, kötülüklerini görmeyen, eleştirildiği şeyleri hak etmediği sanan kimsedir.

Haris el-Muhasibi

GAZALİ'DEN HAKİKAT BİLGİSİNE YÜKSELİŞ

🔲

Sadakat sahibi insanın ahlaki özelliklerinden biri şudur: Övgüye gösterdiğinden daha çok eleştiriye ve kınanmaya rıza gösterir; çünkü övgünün ona bir faydası olmadığı gibi zararı vardır. Eleştiri ise rıza gösterdiğinde onun için hasenata dönüşür.

Haris el-Muhasibi

MÜNAFIKLARI NASIL TANIRIZ?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN