Arama

Hz. Osman'ın (RA) cömertliği

Efendimizin (SAV) yanında bulunan sahabiler yaptıkları fedakarlıklarla İslam'ın yayılmasında büyük emek sarf ettiler. Bu yolda kimi malıyla kimi de canıyla bedel ödedi. Her ikisini birden sarf edenler de oldu. Dört halifeden biri olan Hz. Osman'ın (RA) cömertliği daha önce görülmemiş bir nezaket boyutundaydı. İşte Hz. Osman'ın (RA) Allah için malını feda ettiği hadiseler...

Tebük Seferi'nde büyük fedakarlık

🔷 Müslümanların Bizans'a karşı gerçekleştirdiği Tebük Seferi, Kur'an'ın ifadesiyle "güçlük seferi" olarak adlandırılır. Havanın aşırı sıcak olduğu ve kıtlık dönemine denk gelen sefer, Müslümanlar için büyük bir imtihandı.

🔷 Bizans İmparatoru Heraklois'in sefer düzenleyeceği haberi üzerine Resulullah (SAV), uzun ve zor bir sefere çıkılacağını, Bizans gibi büyük bir ordu ile savaşılacağını bildirerek iyi bir hazırlık yapılmasını emretti.

Hz. Muhammed'in son gazvesi: Tebük Seferi

🔷 Bazı müslümanların sefere karşı bir isteksizlik içerisinde olmasından ötürü Allah Teâlâ müminleri şöyle uyardı: "Ey iman edenler! Ne oldunuz ki, size "Allah yolunda sefere çıkın" denilince, yere çakılıp kaldınız. Yoksa ahiretten vazgeçip dünya hayatını mı seçtiniz? Oysa ahirete göre dünya hayatının yararı, pek az bir şeydir."

(Tevbe Suresi 38. Ayet)

🔷 Bizans ordusunun asker sayısından ötürü Resulullah (SAV) tüm Müslümanların hazırlanıp Medine'ye gelmesini istedi. Asker sayısının çokluğu dolayısıyla binek, kılıç gibi ihtiyaçların temininde karşılaşılan zorluklar ve kıtlık yüzünden Resulullah (SAV) ashabtan yardım istedi. Bunun üzerine Hz. Ebubekir (RA) malının tamamını, Hz. Ömer (RA) yarısını getirirken en büyük yardımı Hz. Osman (RA) yaptı. 300 deve ile 1000 dinar vererek İslam ordusunun üçte birini donattı.

Hz. Muhammed'in yol gösterici hadisleri

  • 10
  • 12

🔷 Hz. Ebubekir (RA) zamanında yaşanan bir kıtlık sırasında 1000 deve yükü buğday, kuru üzüm ve zeytinyağı ile dönen kervan malının tamamını muhtaç durumdaki müslümanlara dağıtan Hz. Osman (RA) Müslümanlar çok sevilen bir isimdi

🔷 Kıtlık sırasında malını almak isteyenlere Hz. Osman (RA) şöyle der: Yüce Allah her bir iyiliğe karşılık yedi yüze kadar ecir ve mükafat vereceğinin vaat etmiyor mu? Böyle kârlı bir ticaret varken ben ne diye malımı onlara satayım?"

Devlet adamı olarak Hz. Ebubekir

  • 11
  • 12

Arkadaşlıktaki cömertliği

🔷 Talha b. Ubeydullah'a (RA) verdiği 50.000 dirhem alacağını bağışlaması Hz. Osman'ın (RA) cömertlik duygusunu gösteren en güzel örneklerden biridir.

🔷 Nitekim ayeti kerimede Hak Teala şöyle buyurur:

"Borçlu darda ise, eli genişleyinceye kadar ona mühlet verin. Bilmiş olsanız borcu bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır.

(Bakara Suresi, 280. Ayet)

Ayetin tefsirini okumak için tıklayınız

  • 12
  • 12

🔷 Hz. Osman (RA) İslam uğruna malından fedakarlık yaptı. Mümin kardeşlerine yardım ettiği gibi akrabalarına da kendi malından büyük miktarlarda yardım yapan Hz. Osman (RA) kapısına gelen kimseyi geri çevirmedi.

Zira Efendimiz (SAV) şöyle buyurur:
Zira Hz. Peygamber'in de buyurduğu gibi "Kişinin yoksula bir sadaka vermesinin bir sevabı vardır. Akrabadan yoksul olana bir sadaka vermenin ise iki sevabı vardır. Birisi, sadaka sevabı, diğeri de akrabayı görüp gözetme sevabıdır.

[Nesâî, Zekât, 82; Tirmizî, Zekât, 26; İbnMâce, Zekât, 28.]

Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN