İlim denizinin değerli incisi Cüveyni
İslam tarihi boyunca pek çok alim farklı sıfatlar ve özellikler ile öne çıkmışlardı. Keskin zekası, latif hitabeti ve gönüllere hitap eden dersleri ile Nişabur'un bir ilim merkezi olmasında önemli payı olan İmam Cüveyni; önemli bir müellif, büyük bir müderris ve şartlar karşısında ilmin haysiyetini koruyan duruş sahibi bir alimdi. Fıkıh Usulü ve Kelam sahasında bir üstad olarka kabul edilen Cüveyni, hocaları ve çağdaşları tarafından çokça takdir edilen bir isimdi.
◾ Şafii mezhebinde Kelam ve Fıkıh Usulü hususunda "imam" denildiğinde Cüveyni kast edilirdi. Çünkü o, en çok kendisini bu alanlarda geliştirmişti. Lakin diğer alanlara dair okumalarını vefatına dek sürdürmüştü.
◾ En bilinen talebesi İmam Kuşeyri'yi karşısına alarak sohbet eder, fikirlerini öğrenirdi. Hatta bu sohbetler esnasında feraiz meselesine dair bazı sorular sorar ve öğrencisinden öğrenmeyi önemserdi.
◾ Ömrünü ilme vakfeden İmam Cüveyni'nin son günleri hastalıklarla geçti. Kendisini temiz hava alması ve ferahlaması için talebeleri doğum yeri olan Büştekinan köyüne götürdüler.
◾ Burada vefat eden Cüveyni'nin cenaze namazını oğlu kıldırdı. Halkın cenazeye yoğun teveccühü sebebiyle naaşı evine defnedildi. Lakin bir kaç sene sonra buradan babasının yanına, Hüseyin Kabristanı'na taşındı.