İslam Tıp Tarihi Dersleri - İslam tıbbının zirve dönemi - Fikriyat Akademi
Fikriyat Akademi'nin başlangıç eğitimi "İslam Tıp Tarihi Dersleri"nin dördüncü bölümüyle karşınızdayız. Prof. Dr. Ahmet Ağırakça bu derste, "İslam Tıbbının Zirve Dönemi"ni anlatıyor. Batılıların temizliği, Haçlı seferleri sırasında Müslümanlardan öğrendiğini belirten Ahmet Ağırakça, Müslüman hastaneleriyle Avrupa hastanelerinin de farkını açıklıyor. Bunların yanı sıra İslam'da bir hastanenin yapılış hikayesinden bahsediyor. Son olarak da "İslam tıbbında doktorun ahlakı nasıl olmalı?" sorusuna cevap veriyor.
Giriş Tarihi: 18.11.2024
16:43
Güncelleme Tarihi: 18.11.2024
17:00
Müziğin iyileştirici gücü
🔸 Hastaneyi kurarken bir müzik odası yapılır ve müzik odasında bir enstrüman çalınır. Bu sistemde müzik, hastanenin bütün odalarına yayılacak şekilde ayarlanır. Müzik odasında çalgı çalınır, bütün hastalar her birisi kendi odasında bunu dinler.
🔸 Bunun yanında yine en-Nuri Hastanesi 'nde bir uygulama daha görülür hastanenin ortasından bir şelale akıtılır su sesi hastalara dinletilir. Bu bile İslam tıbbının kalitesini göstermektedir.
En-Nuri Hastanesi
İslam medeniyetinde inşa edilen hastaneler ve burada yetişen âlimlerin yaptığı çalışmalar, tıp, bilim ve teknolojide tüm dünyaya aydınlanmayı getirmiştir. En eski Selçuklu hastanesi olan en-Nuri, bu çalışmaların yapıldığı yerlerden biri. Burada sadece yoksullar tedavi edilir, nadir bulunan ilaçlar dahi ücretsiz olarak hastalara verilir. Hastalar taburcu edildikten sonra dinlenmesi için bir miktar para ve kıyafet dahi verilmiştir.
🔸 Hastalar o su sesleri işitirken bir taraftan müzik ile ruhlarını dinlendirirler. Diğer bir taraftan da tabiplerin en önemli özelliği hastalarla konuşurken son derece babacan, son derece sevecen, son derece kibar, son derece nazik bir dil ile konuşulması gerektiğini tıp öğrencilerine anlatmaları ve öğretmeleridir.
🔸 "Doktor nasıl konuşacak, tabip nasıl davranacak?" Doktor asık suratlı olduğu zaman ondan hasta bir iyilik görmez ama çok güler yüzlü son derece böyle mütebessim olan, sizinle çok rahat konuşan, sizi rahatlatan bir tabip ile karşılaştığınız zaman yarı yarıya iyileşirsiniz.
Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile İslam Tıp Dersleri 3 - İslam Tıbbının Dünya Tıbbına Etkileri
🔸 Zaten bunu bir ilke olarak uygulanması lazım ve bundan dolayı da "Ahlakut-Tabib" yani "tabibin, doktorun ahlakı nasıl olmalıdır?" Bu ahlakı çok güzel bir şekilde, risalelerle makalelerle bunu dile getirmişler ve anlatmışlardır.
🔸 Tabip; tamahkâr olmamalı, hastadan para alırken dikkat etmeli, çok fazla almamalı, uygun bir şekilde bir ücretle tedavi etmeli hatta bazı tabipler vardır ki hastalarından kesinlikle ücret almazlar, yaptıkları ilaçlardan da hastaya takdim ederler, onun da İlacını da verirler ve o şekilde gönderirler. O dönem ki hastanelerdeki uygulama budur.
🔸 Bu da son derece önemli bir buluştur. Bunun yanında diğer vücudun muhtelif bölgeleri ile ilgili yapılan ameliyatlarda çok güzel ve değişik yöntemler ile yapılmıştır.
🔸 Kısaca İslam tıbbı Orta Çağ 'da dünya tıp tarihinin zirveye ulaştığını gördüğümüz bir dönemdir. Bu dönemde tabipler alabildiğine büyük eserler vermişlerdir.
Batı tıbbı, İslam tıbbından etkilendi
🔸 Paris Tıp Fakültesi'nde 19. yüzyıla kadar İbn-i Sina ve Ebubekir Râzi'nin eserleri okutulmuştur. Hatta Paris Tıp Fakültesi 'nin amfilerinde bir fotoğraf vardır; ortada er-Reis yani "Başkan" adıyla tabiplerin en zirvesi başkanı İbni Sina'dır.
🔸 Sağında Hipokratos , solundan Galenos bulunur. İşte, bu fotoğraf son derece meşhurdur. Bu fotoğraf her yerde vardır ve İbni Sina' nın dünya tabiplerinin reisi olduğuna dair bu çizmi yapan Avrupalılar , Avrupa tıbbının İslam'ın tabiplerinden nasıl etkilendiğini göstermektedir.