Kadir gecesi hangi tesbihler çekilir? Kadir gecesi tesbihi nasıl çekilir? Kadir gecesi tesbihleri ve zikirleri...
Razaman'ın 27. gecesinde idrak edilen Kadir Gecesi, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek bir gecedir. "Bin aydan daha hayırlı" Kadir Gecesi'nde Müslümanlar günahlarının affı ve Yüce Allah'a yakınlaşmak için birçok ibadet gerçekleştirirler. Bu mübarek gecenin şerefine nail olabilmek için Müminler olarak bol bol Kur'an-ı Kerim okumalı, dualar etmeli ve zikirler çekerek Allah'tan mağfiret dilemeliyiz. Peki, Kadir gecesi hangi tesbihler çekilir? Kadir gecesi tesbihi nasıl çekilir? Kadir Gecesi hangi dualar okunur? Kadir Gecesi duası nedir? İşte, Kadir gecesi tesbihleri ve zikirleri...
🔷Duhân Sûresi'nde Kadir gecesi için "Her hikmetli iş, o gecede ayrılır" denilmiştir. İbn-i Abbâs'tan rivâyetle de şöyle buyurulmuştur:
"Allah, Kadir gecesinde gelecek senenin aynı gecesine kadar bir sene içerisinde olacak her şeyin; yağmurdan rızka, can vermekten öldürmeye kadar her şeyi takdir eder ve bu işleri vazifeli meleklere teslim eder. Rızıkların, bitkilerin ve yağmurların nüshasını Mîkâil'e; savaşların, rüzgârların, zelzelelerin, yıldırımların ve Ay-Güneş tutulmalarının nüshasını Cebrâil'e, amellerin nüshasını İsrâfil'e, musibetlerin nüshasını ölüm meleğine teslim eder."
🔷 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 2021 dini günler takviminde Ramazan ayının 26. gününe denk gelen 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü, Kadir Gecesi idrak edilecek.
🔷Bu mübarek gecede Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; O'na olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
🔷Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
🔷Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
🔷 Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
🔷Bu gecede Kadir Gecesi namazı kılınabilir. Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşinden kılınır.
🔷 Kadir gecesi namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar ve tan yeri ağarıncaya kadar yani imsak kesilinceye kadar devam eder. Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir.
🔷 Kadir Gecesi kılınan hacet namazı 4 veya 12 rekattır. Kadir Suresi ile birlikte kılınır.
🔷 Bu gecede 4 veya 12 rekatlık nafile namaz kılınabilir. Bu namaz şöyle kılınır:
➡1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.
➡2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi
➡3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi
➡4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi
🔷 Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa 'Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd' denir.
🔷 Bundan sonra 100 defa İnşirah suresi 100 defa Kadir Suresi okunur.