Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kadir Gecesi orucu ne zaman tutulur? Kadir Gecesi oruç tutmanın sevabı nedir?

Kadir Gecesi orucu ne zaman tutulur? Kadir Gecesi oruç tutmanın sevabı nedir?

İslam alemi için bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek bir gecedir. Rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı Kadir Gecesi'nde Kur'an-ı Kerim indirilmiştir. Kadir Gecesinin on bir ayın sultanı Ramazan'ın 27'inci gecesi olduğu tahmin ediliyor. Bu mübarek günde yapılması gereken ibadetlerden biri de oruç tutmaktır. Peki, Kadir Gecesi orucu ne zaman tutulur? Kadir gecesi oruç tutmanın sevabı nedir? Kadir Gecesi orucun kaçıncı günü? İşte, Kadir Gecesi orucu faziletleri...

  • 3
  • 11
KADİR GECESİ ÖNEMİ
KADİR GECESİ ÖNEMİ

🔶 Allah'ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur'an'ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır.

🔶Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir.

🔶 Peygamberimiz Hz. Muhammed'e Hira dağında Kur'an'ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler. Kur'ân-ı Kerîm'in başka âyetlerinde de bin ve elli bin yıla tekabül eden "gün" kavramı kullanılmaktadır.

🔶Ayrıca bu gecenin başka büyük bir önemi daha vardır. Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, "Fazlu leyleti'l-Kadr", 1; Müslim, "Salâtü'l-müsâfirîn", 175-176).

  • 4
  • 11
KADİR GECESİ'NİN ANLAMI
KADİR GECESİ’NİN ANLAMI

🔶Duhân Sûresi'nde Kadir gecesi için "Her hikmetli iş, o gecede ayrılır" denilmiştir. İbn-i Abbâs'tan rivâyetle de şöyle buyurulmuştur:

"Allah, Kadir gecesinde gelecek senenin aynı gecesine kadar bir sene içerisinde olacak her şeyin; yağmurdan rızka, can vermekten öldürmeye kadar her şeyi takdir eder ve bu işleri vazifeli meleklere teslim eder. Rızıkların, bitkilerin ve yağmurların nüshasını Mîkâil'e; savaşların, rüzgârların, zelzelelerin, yıldırımların ve Ay-Güneş tutulmalarının nüshasını Cebrâil'e, amellerin nüshasını İsrâfil'e, musibetlerin nüshasını ölüm meleğine teslim eder."

Kadir gecesi alametleri

  • 5
  • 11
KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER
KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

🔶"Kadir Gecesi'ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır." (Müslim, Müsâfirîn, 175)

🔶Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz'e: "–Ey Allah'ın Resûlü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sormuş, Efendimiz de:

"«Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!" buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

🔶"Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

  • 6
  • 11
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
KADİR GECESİ NE ZAMAN?

🔶Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 2021 dini günler takviminde Ramazan ayının 26. gününe denk gelen 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü, Kadir Gecesi idrak edilecek.

Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün?

  • 7
  • 11
KADİR GECESİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
KADİR GECESİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

🔶Kandil gecelerinde bol bol dua ve tövbe etmek, namaz kılmak ve oruç tutmak çok faziletli ibadetleridendir. Kandil geceleri ibadetlerin Allah katında en çok kabul edildiği gecelerdendir. Kadir Gecesi'nin de kandiller arasında farklı bir yeri vardır.

🔶Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

🔶Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

🔶Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

🔶Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

🔶Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

🔶Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

🔶Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

🔶Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

🔶O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

🔶Akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN