Arama

Kıssalarla Peygamberimizin musibetler karşısındaki tutumu

Dünyanın varoluşundan bu yana insanoğlu daima çeşitli musibetlerle imtihan olmuştur. Allah'ın Resulü (SAV), bu musibetler karşısında Müslümanlara daima sabırlı olmalarını öğütlemiş; başa gelen her musibetin "Müslüman'ın günahlarına kefaret olacağını" söylemiştir. Ömrü pek çok sıkıntı ile geçen Peygamber Efendimiz (SAV), musibetle karşılaşan müminlere teselli vermek için "Müslümanlar benim başıma gelen musibetlere baksınlar da kendi musibetleri karşısında güçlü olsunlar" buyurmuştur.

  • 13
  • 18
‘BENİM İÇİN ONU DAHA HAYIRLISIYLA DEĞİŞTİR’
‘BENİM İÇİN ONU DAHA HAYIRLISIYLA DEĞİŞTİR’

🔸 Ümmü Seleme validemizin Peygamber Efendimizden (SAV) naklettiği şu sözler Rabbine sığınan kulun mükâfatını izah etmektedir:

"Birinizin başına bir musibet/acı bir şey geldiği zaman, "Biz Allah'a aidiz ve biz O'na döneceğiz. Allah'ım! Başıma gelen musibetin/acının mükâfatını senden bekliyorum, bundan dolayı bana ecir ihsan et, benim için onu daha hayırlısıyla değiştir" diye dua ederse Allah mutlaka onun bu talebini yerine getirir."

🔸 Ümmü Seleme sözlerine şöyle devam etmiştir: "Ebû Seleme vefat edince ben de böyle dua ettim. Sonra da, kendi kendime, "Ebû Seleme'den daha hayırlısı kim olabilir ki?" dedim. Hâlbuki Allah ondan sonra Resûlullah (sav) ile evlenmemi nasip etti."*

* Muvatta', Cenâiz, 14

  • 14
  • 18
‘MÜSİBET SEBEBİYLE GÜNAHLAR AFFOLUNUR’
‘MÜSİBET SEBEBİYLE GÜNAHLAR AFFOLUNUR’

🔸 İyi insanların fazilet yolunda maruz kaldıkları sıkıntıların hatalarına kefaret sayılacağı Peygamberimiz (SAV) tarafından müjdelenmiş, Allah yolunda çile çekmenin karşılığının birçok yönden sahibine mükâfat olarak döneceği vurgulanmıştır.

🔸 Meselâ bir hadislerinde Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur: "Vücuduna batan bir dikene varıncaya kadar, Müslüman'ın başına gelen her bir musibet sebebiyle hataları affolunur."*

🔸 Bu bağlamda o, zaman zaman geçmiş kavimlerin, dinleri hususunda karşılaştıkları zulüm ve işkenceleri ashabına anlatarak onlara metanet vermiş ve böylece onları teselli ederek sıkıntılarını hafifletmeye çalışmıştır.

* Müslim, Birr, 49

  • 15
  • 18
PEYGAMBERİMİZ MÜSİBETLERE KARŞI NASIL DUA EDERDİ?
PEYGAMBERİMİZ MÜSİBETLERE KARŞI NASIL DUA EDERDİ?

🔸 İnsanın başına gelen musibetler hiçbir zaman arzu edilen şeyler değildir. Onun için Peygamber Efendimiz (SAV), keder ve sıkıntılarla karşılaşmamak için Allah'a dua etmiştir.

🔸 Enes b. Mâlik'in rivayetine göre, onun bir duası şöyledir:

"Allah"ım! Gam ve kederden, tembellik ve cimrilikten, korkaklıktan, borca batmaktan ve halkın taşkınlığından sana sığınırım."*

* Nesâî, İstiâze, 25

🔍 Riyazü's Salihin hakkında bilinmesi gereken bilgiler

  • 16
  • 18
‘HİÇBİRİNİZ SIKINTIDAN DOLAYI ÖLÜMÜ İSTEMESİN’
‘HİÇBİRİNİZ SIKINTIDAN DOLAYI ÖLÜMÜ İSTEMESİN’

🔸 Peygamberimiz (SAV), insanın başına gelebilecek en büyük imtihanlardan olan ölümü temenni etmeyi de hoş görmemiş ve şöyle buyurmuştur:

"Hiçbiriniz başına gelen bir sıkıntıdan dolayı ölümü istemesin. Eğer mutlaka isteyecekse, "Allah'ım, yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat, ölüm benim için hayırlıysa canımı al!" desin."*

* Buhârî, Merdâ, 19

  • 17
  • 18
AMELLER NİYETLER İLE DEĞER VE ANLAM KAZANIR
AMELLER NİYETLER İLE DEĞER VE ANLAM KAZANIR

🔸 Müminin niyetini her zaman ön planda tutan ve amellerin onunla değer ve anlam kazanacağını belirten Allah Resûlü* (SAV) maruz kaldıkları sıkıntı ve musibetler yüzünden görevlerini yerine getiremeyen Müslümanları da şu müjdeyle teselli etmiştir:

"Bir kul salih amel işlemeye devam ederken, hastalık veya yolculuk gibi bir engel onu bundan alıkoyarsa, sağlıklı ve mukim iken işlediği salih amel gibi kendisine sevap yazılır."**

* Buhârî, Îmân, 41
** Ebû Dâvûd, Cenâiz, 1

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN